Wykonanie

Trzy kruche
miodowe blaty i dwa różne kremy. Pierwszy budyniowy, a drugi dla amatorów
chałwy. Całość tworzy dosyć ciekawą kompozycję
smakową.Inspiracja: "Desery domowe", wyd. SBM, Warszawa 2012.Składniki na formę o wymiarach ok. 28 x 18 cm:Ciasto:150 g
masła15 łyżek
mąki5 łyżek
cukru4 łyżki
miodu1
jajko1 łyżeczka
sody oczyszczonejcukier puder do posypaniaWszystkie składniki umieścić w misce i ręcznie zagnieść na jednolite ciasto. W razie konieczności dosypać więcej
mąki. Podzielić na 3 części i każdą rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm. W tym celu najlepiej wyciąć trzy kawałki pergaminu rozmiaru blaszki. Na każdym kawałku rozwałkować część ciasta, za pomocą noża lub długiej linijki dopasować ciasto, dosuwając go do rozmiaru wyciętego pergaminu, wyrównać wierzch i przenieść do formy.Każdy placek piec osobno przez 15 minut w temperaturze 180° C. Pozostawić do wystygnięcia.Krem I:1/2 l
mleka1/2 szklanki
cukru100 g
masła2 opakowania budyniu
śmietankowego (bez
cukru)1 opakowanie
cukru waniliowegoPołowę
mleka zagotować z
masłem,
cukrem i
cukrem waniliowym. W drugiej połowie
mleka rozbełtać proszek z obu opakowań budyniu. Masę wlać do gotującego się
mleka i stale mieszając chwilę pogotować, by
mąka nie była wyczuwalna w smaku. Przestudzić, przykrywając z wierzchu kawałkiem folii spożywczej.Przed wyłożeniem na blat zmiksować na gładką masę.Krem II:200 g miękkiego
masła200 g
chałwyChałwę drobno pokruszyć.
Masło umieścić w misie miksera i ubić na puszystą masę. Miksować dalej i stopniowo dodawać pokruszoną
chałwę. Schować do lodówki, by krem nieco stężał.Ułożyć pierwszy
miodowy blat na podstawce. Posmarować kremem budyniowym i przykryć drugim plackiem. Następnie rozsmarować krem z
chałwą i przykryć ostatnim blatem. Delikatnie docisnąć wszystkie warstwy. Gotowe ciasto schować do lodówki najlepiej na całą noc. Warstwy muszą się "przegryźć".Przed podaniem obficie posypać
cukrem pudrem. Do uzyskania takiego wzoru jak na zdjęciu, użyłam ażurowej serwetki.Życzę smacznego!

