Znowu mam dla Was przepis na domowe bułeczki. Te przygotowałam z mąki pełnoziarnistej, z dużą ilością płatków owsianych i odrobiną miodu. Przepysznie smakowały jeszcze ciepłe z powidłami i kubkiemkakao.Składniki:1/2 szklanki płatków owsianych2 łyżki mioduszklanka wrzątku3/4 łyżeczki soliłyżka masła1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej3/4 szklanki mąki pszennej4 łyżki siemienia lnianego15 g świeżych drożdży3 łyżki letniej wodydodatkowo:jajko2 łyżki mlekałyżka płatków owsianychPłatki owsiane, masło, sól i miód zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. Mąki przesiać, dodać siemię. Drożdże rozpuścić w mleku i dodać do mąki, wymieszać i dodać wystudzone płatki. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 10 części i uformować wałeczki o długości około 20 cm. Zawiązywać je w supełek, jeden koniec podwijając pod spód. Układać bułeczki na blaszce, posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać płatkami owsianymi. Odstawić jeszcze na kwadrans a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut aż będą złote.Inspiracja