Wykonanie
Znudził nam się smak naszego domowego
chleba!!! (Niewdzięcznicy), więc testuję nowe smaki. Dziś zainspirowana przepisem z bloga "Moje wypieki", stworzyłam swoją własną wersję bułeczek
razowych z
płatkami owsianymi . W towarzystwie
twarożku i
pomidora zdały egzamin spiewająco. :) Polecam i wam ich spróbować.By zacząć, przygotujcie następujace składniki:pól szklanki platków owsianych1 - 2 lyżki
miodu1 lyżka
masła3/4 lyżeczki
soli1 szklanka wrzącej
wodyWymienione składniki (
płatki,
miód,
masło i
sól) zalewamy wrzącą
wodą, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.Następnie przygotujcie:7 g
drożdży suchych lub 14 g
drożdży świeżych3 lyżki letniej
wody2 lyżki zmielonego
siemienia lnianego niezmielonego1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej razowej3/4 szklanki
mąki pszennej1
jajko do posmarowania bułeczekoraz
płatki owsiane do ich posypania
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, odstawiamy na 5 minut i dodajemy do miski z
płatkami owsianymi, następnie dodajemy do tego
siemię lniane i ponownie mieszamy, następnie dodajemy
mąkę razową i pszenną i znów mieszamy.Ze wszystkich składników wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. W trakcie wyrabiania podsypujemy
mąką jeśli zachodzi taka potrzeba.Wyrobione ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy lnianą scierką i czekamy do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 12 równych części. Z każdej formujemy bułeczki. Ich kształt zależy od naszej fantazji :) Układamy bułeczki na blaszce, pozostawiamy pod przykryciem około 30 minut, do napuszenia. Przed samym pieczeniem bułeczki smarujemy
jajkiem i posypujemy
płatkami owsianymi.Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza, przez około 15 minut, aż będą ładnie zarumienione. Studzić na kratce.A
potem...
Potem już tylko jemy :)Smacznego :)