ßßß
Mmmmm! Zdrowe pełnoziarniste bułeczki z dodatkiem płatków owsianych!Chrupiące i mięciutkie w środku!Przepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów:www.mojewypieki.comSkładniki: na 8 bułek1/2 szklanki płatków owsianych2 płaskie łyżki miodu1 łyżka masła1 łyżeczka soli1 szklanka wrzątku14 g drożdży świeżych3 łyżki wody3 łyżki siemienia lnianego1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej3/4 szklanki mąki pszennejWykonanie:Składniki z pierwszej części zalać wrzątkiem, by płatki owsiane nasiąkły. Gdy przestygną (będą ciepłe, lecz nie parzące by nie zabić drożdży) dodać drożdże wymieszać. Pozostawić na około 10 minut. Po tym czasie wszystkie składniki wsypać do miski, wymieszać. Przełożyć na tacę lub stolnicę, wyrobić. Oprószyć mąką, przełożyć do miski, przykryć mokrą szmatką, pozostawić na 1 -1,5 h. Po tym czasie podzielić ciasto na 8 kawałków, ukształtować rękami w kształt podłużny lub okrągły. Pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. Po tym czasie można posmarować bułki roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i solą i posypać płatkami owsianymi lub nie smarować, wtedy wyjdzie wersja bardziej rustykalna :)Piec w 220 stopniach do momentu aż ładnie się przyrumienią. Studzić w piekarniku.Smacznego!