ßßß
150 gram bardzo gęstej owsianki (obojętnie czy na mleku czy wodzie, ważne, by nie była bardzo słodka)1 łyżka miodu300 gram mąki pszennej (można z powodzeniem użyć np pełnoziarnistej czy żytniej o typie 750)130 - 150 ml wody ciepłej (zależy to od gęstości naszej owsianki, ja dałam 130 ml)25 gramów drożdży1 łyżeczka cukru3/4 łyżeczki soli30 gram miękkiego lub stopionego i schłodzonego masłarozbełtane jajo do posmarowaniapłatki owsiane do posypaniaW wodzie rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do "ruszenia".Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy miód, rozczyn, owsiankę (oczywiście chłodną), masło, zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli się lepi, dosypujemy mąkę (ale ilość mąki ma się zamknąć w objętości 0,5 garści max). Ciasto wkładamy do omączonej miski, przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy do podwojenia objętości, u mnie około 45 minut.Moja owsianka wyglądała tak, jeśli chodzi o gęstość, czyli była mega gęsta :)
Następnie ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 8 równych części, formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy na 20 minut do napuszenia. Następnie smarujemy jajem, posypujemy płatkami i pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni.