ßßß Cookit - przepis na bułki z owsianką

bułki z owsianką

nazwa

Wykonanie

Szybkie, mało pracochłonne bułeczki z dodatkiem ugotowanej owsianki, jedne z moich ulubionych, inspiracją był przepis Liski, jednak zmodyfikowałam go po swojemu wg własnych upodobań i oto są :)
Pasują równie dobrze do powideł jak i do szyneczki czy pasztetu, ładnie się przechowują i świetnie mrożą, bardzo polecam :)
150 gram bardzo gęstej owsianki (obojętnie czy na mleku czy wodzie, ważne, by nie była bardzo słodka)
1 łyżka miodu
300 gram mąki pszennej (można z powodzeniem użyć np pełnoziarnistej czy żytniej o typie 750)
130 - 150 ml wody ciepłej (zależy to od gęstości naszej owsianki, ja dałam 130 ml)
25 gramów drożdży
1 łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki soli
30 gram miękkiego lub stopionego i schłodzonego masła
rozbełtane jajo do posmarowania
płatki owsiane do posypania
W wodzie rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do "ruszenia".
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy miód, rozczyn, owsiankę (oczywiście chłodną), masło, zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli się lepi, dosypujemy mąkę (ale ilość mąki ma się zamknąć w objętości 0,5 garści max). Ciasto wkładamy do omączonej miski, przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy do podwojenia objętości, u mnie około 45 minut.
Moja owsianka wyglądała tak, jeśli chodzi o gęstość, czyli była mega gęsta :)
Następnie ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 8 równych części, formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy na 20 minut do napuszenia. Następnie smarujemy jajem, posypujemy płatkami i pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/buki-z-owsianka.html