ßßß Cookit - przepis na Wspaniałe bułeczki pełnoziarniste - idealne na weekend

Wspaniałe bułeczki pełnoziarniste - idealne na weekend

nazwa

Wykonanie

Ostatnio zrobiłam drugie podejście do pieczywa i przyznam szczerze, że spodobało mi się. Głównie to, że wychodzi, a zawsze myślałam, że to diabelsko trudne zadanie upiec własne pieczywo. Ostatnio udało mi się zrobić chlebek (nawet 2 razy), ale to następnym razem :). Dziś bułeczki z mąki pełnoziarnistej, zatem na pewno zdrowe. A to, że pyszne, to chyba wiadomo.
Składniki (na ok. 10-12 sztuk):
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 150 ml ciepłej wody,
- 150 ml ciepłego mleka,
- 1 jajko,
- 2 łyżki masła,
- 2 czubate łyżeczki soli,
- 30 g świeżych drożdży,
- 1 płaska łyżeczka miodu lub cukru,
- siemię lniane (wedle uznania, ja dałam ok. 1/3 szklanki + do posypania),
- 1 jajko do posmarowania.
Sposób wykonania:
Drożdże mieszamy z cukrem lub miodem, płaską łyżeczką mąki i 2-3 łyżkami ciepłej wody, odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe składniki mieszamy w misce, po czym dokładamy wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto w dowolnie wybrany przez nas sposób i odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie jeszcze troszkę ugniatamy ciasto i dzielimy na części. Z każdej z nich formujemy sakiewkę, czyli wywijamy wszystko na dół i tam łączymy, by na górze była gładka powierzchnia. Tak przygotowane bułki odkładamy na blasze do wyrośnięcia i przykrywamy ściereczką.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Bułki przed włożeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy jeszcze odrobiną siemienia lnianego oraz nacinamy. Pieczemy ok. 12-15 minut.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/05/wspaniae-bueczki-penoziarniste-idealne.html