Wykonanie
Ostatnio zrobiłam drugie podejście do
pieczywa i przyznam szczerze, że spodobało mi się. Głównie to, że wychodzi, a zawsze myślałam, że to diabelsko trudne zadanie upiec własne
pieczywo. Ostatnio udało mi się zrobić chlebek (nawet 2
razy), ale to następnym razem :). Dziś bułeczki z
mąki pełnoziarnistej, zatem na pewno zdrowe. A to, że pyszne, to chyba wiadomo.
Składniki (na ok. 10-12 sztuk):- 500 g
mąki pszennej pełnoziarnistej,- 150 ml ciepłej
wody,- 150 ml ciepłego
mleka,- 1
jajko,- 2 łyżki
masła,- 2 czubate łyżeczki
soli,- 30 g świeżych
drożdży,- 1 płaska łyżeczka
miodu lub
cukru,-
siemię lniane (wedle uznania, ja dałam ok. 1/3 szklanki + do posypania),- 1
jajko do posmarowania.Sposób wykonania:
Drożdże mieszamy z
cukrem lub
miodem, płaską łyżeczką
mąki i 2-3 łyżkami ciepłej
wody, odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe składniki mieszamy w misce, po czym dokładamy wyrośnięte
drożdże. Wyrabiamy ciasto w dowolnie wybrany przez nas sposób i odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie jeszcze troszkę ugniatamy ciasto i dzielimy na części. Z każdej z nich formujemy sakiewkę, czyli wywijamy wszystko na dół i tam łączymy, by na górze była gładka powierzchnia. Tak przygotowane
bułki odkładamy na blasze do wyrośnięcia i przykrywamy ściereczką.Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200°C.
Bułki przed włożeniem smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy jeszcze odrobiną
siemienia lnianego oraz nacinamy. Pieczemy ok. 12-15 minut.