Wykonanie
10 września 2013
ZAKRĘCONE
MIODOWE ŚLIMACZKISkładniki:1 szklanka letniego
mleka2 łyżki roztopionego
masła do ciasta+ 2 łyżki roztopionego
masła do posmarowania placków1 roztrzepane
jajko1 łyżka
cukrupół łyżeczki
soli3 szklanki
mąki pszennej25 g
drożdży świeżych4 łyżki
miodu (u mnie
rozmarynowy)garść
siemienia lnianego1 jajko+2 łyżki
mleka do posmarowaniaDo dużej miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy
mleko, rozpuszczone
masło,
jajko,
sól,
miód oraz rozczyn . Zarabiamy ciasto energicznie drewnianą łyżką dostarczając mu powietrza. Przenosimy je do oprószonej
mąką miski i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po około godzinie wyjmujemy ciasto na stolnicę. Dzielimy je na 8 części. Każdą część rozwałkowujemy na cienki placek. Smarujemy go rozpuszczonym
masłem i zwijamy w "naleśnik". Każdy rulonik z kolei formujemy w ślimaczka. Dolny koniec mocno wciskamy pod spód- inaczej bułeczki się rozkleją i powstanie rogalik :-). Odkładamy ślimaczki na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i ponownie odkładamy je w cieple miejsce na 30 minut, żeby podrosły. Następnie smarujemy je roztrzepanym
jajkiem z
mlekiem i posypujemy
siemieniem lnianym. Pieczemy
bułki 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (na złoty kolor). Podajemy z ulubionym
miodem.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.