ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: "salceson"- deser z butelki i współpraca z Master Cook

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: "salceson"- deser z butelki i współpraca z Master Cook

nazwa

Wykonanie

Ten deser pamiętam z dzieciństwa, jadałam go u mojej cioci. Jego wykonanie jest bardzo proste, najtrudniejsze jest wyciągnięcie go z butelki, zwłaszcza jeśli chcemy, żeby wyszedł idealnie. Ładny, nieładny, nie ważne. Ważne, że pyszny i zawsze wszystkim smakuje.
Składniki:
galaretki: żółta i czerwona * (po jednym opakowaniu po 75 g)
100 g galaretki pomarańczowej (niecałe 1,5 opakowania)*
1/2 kostki margaryny (w tym wypadku nada się lepiej niż masło)
50 g cukru
1 łyżka kakao
1/2 szklanki mleka
100 g herbatników
100 g rodzynek
100 g orzechów włoskich
Żółtą i czerwoną galaretkę rozpuścić każdą w szklance wody. Przelać do płaskich naczyń i odstawić do stężenia. Kiedy będą stężałe pokroić je w kostkę.
Orzechy posiekać, herbatniki pokroić na kawałki, ale nie pokruszyć zbyt mocno.
Mleko, margarynę, cukier i kakao, zagotować mieszając.
Pomarańczową galaretkę rozpuścić w szklance wody. Wymieszać z masą kakaową i odstawić do wystudzenia.
Przygotować dwie plastikowe butelki z płaskim dnem (użyłam po mleku, można użyć też jednej większej): odciąć górną część i butelki dokładnie wymyć od środka. Galaretki wymieszać z rodzynkami, herbatnikami i orzechami. Przełożyć do butelek.
Kiedy masa kakaowa będzie dobrze wystudzona przelać ją do butelek.
Wstawić deser do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z butelek przecinając je najlepiej nożyczkami. Kroić na plastry.
* do przygotowania tego deseru użyłam galaretek firmy Master Cook, które niedawno dostałam do testowania. Mogę je śmiało Wam polecić z czterech względów:
duże opakowania w bardzo korzystnej cenie- opłaca się dużo bardziej niż kupowanie pojedynczych sztuk, zwłaszcza, jeśli ktoś dużo piecze
bardzo dobra jakość- galaretki błyskawicznie się rozpuszczają nawet w niewielkiej ilości wody, nie trzeba długo mieszać
szybko tężeją i mają piękne wyraźne kolory
można je zamówić w sklepie internetowym z dostawą do domu
Firma Master Cook ma w swojej ofercie wiele przypraw i dodatków cukierniczo-piekarniczych . Bardzo urzekł mnie cukier puder z dodatkiem prawdziwej wanilii (jest jej w nim naprawdę sporo) i przyprawa uniwersalna do dań (coś a'la wegeta) BEZ DODATKU GLUTAMINIANU SODU- sól, cukier i mnóstwo suszonych warzyw. W paczce znajdowały się także budynie, kisiele i przyprawa do piernika (także dobrej jakości- bez mąki i kakao), które wkrótce przetestuję.
Zapraszam do odwiedzenia sklepu internetowego www.przyprawypremium.pl na pewno znajdziecie tam coś dla siebie.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/04/salceson-deser-z-butelki-i-wspopraca-z.html