Wykonanie
Dziś podam przepis na roladę z
wafli, która z wyglądu przypomina właśnie
salceson. Stąd też wzięła się jego nazwa. A oto i on:

Składniki:1 kostka
margaryny1 op.
wafli1/2 szklanki
cukru3 łyżki
kakao1 opakowanie
herbatników1
galaretkaPolewa:1 kostka
masła1 1/2 szklanki
cukru3-4 łyżki
mleka2 łyżki
kakaoWykonanie:3-4
wafle zawinąć w mokrą ściereczkę i zaczekać aż zmiękną ( ja zawijam każdy w osobną).
Cukier,
margarynę i
kakao rozpuścić, wystudzić, dodać pokruszone
herbatniki i pozostałe
wafle( ja
mielę przez maszynkę do
mięsa).
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki
wody i wlać do masy czekoladowej. Wymieszać, masą smarować
wafle i zwinąć jak roladę.Składniki polewy podgrzewam w garnuszku, aż się połączą ze sobą, studzę i smaruję wierzch rolady.Odstawiam do całkowitego stężenia