ßßß
Bardzo lubię wątróbkę na wszelkie sposoby. Przepis na taką w ogórkowym sosie kiedyś od znajomych przyniósł mój tata. Jest bardzo delikatna a ogórkowy akcent nadaje wyraźnego smaku dzięki czemu sos nie jest mdły. Polecam wielbicielom wątróbki ale nie tylko, mój mąż jej nie znosi a w takiej postaci zjadł.Składniki:500 g wątróbki drobiowej1 cebulaząbek czosnku2 ogórki kiszone (nie konserwowe!)1/2 szklanki wody z ogórków kiszonychsólbiały pieprzzielona cebulka2 łyżki olejuziele angielskieliście laurowełyżka kwaśnej śmietanyłyżka mąkiWątróbkę sprawić oddzielając błonki i żyłki, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i zeszklić. Dodać wątróbkę, podsmażyć, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć rondel pokrywką i dusić około 20 minut, podlewając odrobiną letniej wody. Ogórki pokroić w kostkę, dodać do wątróbki i wlać wodę z ogórków. Ponownie dusić kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem. Mąkę i śmietanę wmieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Podawać z ziemniakami posypaną zieloną cebulką.