Wykonanie

Jeden z najlepszych serników jakie
jadłam. Dosłownie rozpływa się w ustach a jego delikatność w połączeniu z chrupiącymi
orzechami smakuje nieziemsko. Kawałek tego sernika to prawdziwa bomba kaloryczna, ale nawet to nie jest w stanie powstrzymać przed sięgnięciem po następny kawałek.*foremka 25*34 cmSkładniki:1 kg
sera białego w kostce8
jajek500 ml
śmietanki kremówki1 szklanka
oleju1 szklanka
mleka2 opakowania budyniu
toffi1,5 szklanki
cukruszczypta
solipaczka okrągłych
biszkoptówpuszka kajmaku200 g
orzechów włoskichłyżka
masła50 g
gorzkiej czekoladyBlaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć
herbatniki.
Ser zmielić w maszynce do
mięsa najlepiej dwukrotnie.
Żółtka utrzeć z
cukrem. Nadal ucierając dodawać
ser, kremówkę i
olej. Budynie rozpuścić w
mleku i wlać do masy serowej.
Białka ubić z
solą na sztywną pianę i dodać do
sera. Masę
serową wylać na
biszkopty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec godzinę. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie całkowicie wystudzić. Kajmak podgrzać i rozsmarować na serniku.
Orzechy posiekać i usmażyć na
maśle. Wystudzić i rozłożyć na
masie kajmakowej.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować ciasto.