Wykonanie
Ta surówka jest prawie identyczna jak ta podawana w chińskich restauracjach. Zaraz po zrobieniu jest chrupiąca ale im starsza tym lepsza. Dlatego gdy planujemy większą imprezę czy rodzinny obiad możemy spokojnie przygotować ją dzień lub dwa wcześniej. Mi osobiście bardziej smakuje niedługo po zrobieniu, kiedy warzywa są dość twarde i chrupkie. Doskonale pasuje do dań z
ryżu, ale z
ziemniakami też się dobrze komponuje. A co najważniejsze jest niedroga a składniki do jej przygotowania przeważnie zawsze mamy w domu. Można przygotować ją na dwa sposoby: zalać zimną zalewą lub gorącą i przykryć pokrywką, wtedy
kapusta trochę odmięknie. Bardzo polecam.Składniki:1/2 główki
białej kapusty1 duża
marchewka1
cebula1 ząbek
czosnku1/2 szklanki
oleju1/4 szklanki
octu spirytusowego lub
ryżowego1/2 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
soliDo garnka wlać
olej i
ocet, wsypać
cukier i
sól. Mieszając zagotować i wystudzić (chyba że chcemy zalać gorącą zalewą).
Kapustę zeszatkować,
marchewkę zetrzeć na grubych oczkach,
cebulę posiekać w piórka,
czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa wymieszać w dużej misce i zalać zalewą. Odstawić na minimum dwie godziny, można od czasu do czasu przemieszać, bo zalewa spłynie na dno miski.