Wykonanie
Składniki :3 kg
kapusty białej poszatkowanej3
marchewki2
cebule1/3 szklanki
cukruskładniki na zalewę:1 i 1/2 szklanki
oleju1 szklanka
octu ( u mnie pół na pół
spirytusowy z
jabłkowym)2 łyzki
soli1/2 szklanki
cukruPrzygotowanie :Poszatkowaną
kapustę, pokrojoną
cebulę i startą
marchew umieścić w dużej misce, posypać 1/3 szkl.
cukru, wymieszać, pozostawić na 2 godz.Składniki na zalewę zagotować i po 2 godz. zalać nią
kapustę, wymieszać drewnianą łyżką
Sałatkę wkładać ( ostrożnie, bo gorąca) do czystych słoików ugniatając po brzegi, zakręcić dekielkami, nie pasteryzować.
Przepis zamieściłam jakiś czas temu, ale przez przypadek uległ usunięciu.Wydaje mi się, że jest ciekawy i dlatego umieszczam go ponownie.Przed jedzeniem najlepiej osączyć ją na sicie.
Sałatkę można przechowywać do miesiąca w chłodnym, ciemnym miejscu.Przepis dostałam od koleżanki, a ona od swojej koleżanki :)