ßßß Cookit - przepis na Sałatka z białej kapusty do słojów

Sałatka z białej kapusty do słojów

nazwa

Wykonanie

Składniki :
3 kg kapusty białej poszatkowanej
3 marchewki
2 cebule
1/3 szklanki cukru
składniki na zalewę:
1 i 1/2 szklanki oleju
1 szklanka octu ( u mnie pół na pół spirytusowy z jabłkowym)
2 łyzki soli
1/2 szklanki cukru
Przygotowanie :
Poszatkowaną kapustę, pokrojoną cebulę i startą marchew umieścić w dużej misce, posypać 1/3 szkl. cukru, wymieszać, pozostawić na 2 godz.
Składniki na zalewę zagotować i po 2 godz. zalać nią kapustę, wymieszać drewnianą łyżką
Sałatkę wkładać ( ostrożnie, bo gorąca) do czystych słoików ugniatając po brzegi, zakręcić dekielkami, nie pasteryzować.
Przepis zamieściłam jakiś czas temu, ale przez przypadek uległ usunięciu.
Wydaje mi się, że jest ciekawy i dlatego umieszczam go ponownie.
Przed jedzeniem najlepiej osączyć ją na sicie.
Sałatkę można przechowywać do miesiąca w chłodnym, ciemnym miejscu.
Przepis dostałam od koleżanki, a ona od swojej koleżanki :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2018/01/saatka-z-biaej-kapusty-do-sojow.html