Wykonanie
Taką
sałatkę można zrobić o każdej
porze roku. Smakować będzie wyśmienicie:)Naprawdę warto poświęcić trochę czasu i zrobić sobie kilka słoiczków pysznej sałatki.Z tych składników wyszło mi 5 słoiczków różnej wielkości.Składniki :3 kg poszatkowanej
białej kapusty4
marchewki1 duża
cebula1/3 szklanki
cukruSkładniki na zalewę1 i 1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki
cukru1 szklanka
octu tzn. 1/2 szklanki 10 %
spirytusowego i 1/2 szklanki 5%
jabłkowego2 łyżki
soliPrzygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować,
marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
cebulę pokroić w kostkę- te składniki połączyć w dużej misceCałość posypać 1/3 szklanki
cukru i dokładnie wymieszać, wygnieść rękoma - pozostawić na 2 godz.Składniki na zalewę zagotować i wlać ją do miski z
kapustą, wymieszać ostrożnie- bo zalewa gorącaDo przygotowanych, czystych słoików wkładać zmacerowaną
kapustę i ugniatać ostrożnie drewnianym tłuczkiem, zalać jeśli trzeba wytworzonym
sokiem jaki powstał
Kapustę wkładać do samego brzegu słoika, zakrywać dekielkamiSałatki nie gotujemy, w ciemnym, chłodnym może stać ok. miesiąca.Przepis dostałam od koleżanki, a ona również od kogoś :)Spróbowałam ją po kilku dniach, mówię Wam pyszotka !Już myślę, by kupić następne główki
kapusty i zrobić
sałatkę...Tym razem zastosuję tylko
ocet jabłkowy.