ßßß Cookit - przepis na bananowa babka ponczowana rumem

bananowa babka ponczowana rumem

nazwa

Wykonanie

Nie lubię suchych ciast, dlatego rzadko piekę babki. W tym roku jednak szczególnie udzielił mi się wiosenny nastrój i skusiłam się na babkę. I wcale nie była sucha. Wilgotna, ciężka, mocno aromatyczna i dość słodka.
Polecam, jeśli lubicie bananowe wypieki.
Składniki:
230 g masła
1 banan
4 jajka
1/4 szklanki miodu
2/3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 i 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki osłodzonej herbaty, przestudzonej
kieliszek rumu
Banana rozgnieść widelcem. Miękkie masło utrzeć z cukrem, następnie ucierając dodawać po jajku. Dodać mąkę, proszek, cynamon, banana, miód i mleko. Zmiksować krótko do połączenia składników. Przelać do formy na babkę, najlepiej silikonowej. Piec około godzinę w 180*C. Wyjąć z formy, przełożyć na kratkę. Jeszcze ciepłą babkę nasączyć herbatą wymieszaną z rumem. Można udekorować lukrem.
Źródło przepisu
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/03/bananowa-babka-ponczowana-rumem.html