ßßß
Nie lubię suchych ciast, dlatego rzadko piekę babki. W tym roku jednak szczególnie udzielił mi się wiosenny nastrój i skusiłam się na babkę. I wcale nie była sucha. Wilgotna, ciężka, mocno aromatyczna i dość słodka.Polecam, jeśli lubicie bananowe wypieki.Składniki:230 g masła1 banan4 jajka1/4 szklanki miodu2/3 szklanki mleka1 szklanka cukru2 i 3/4 szklanki mąki1 łyżeczka cynamonu1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1/2 szklanki osłodzonej herbaty, przestudzonejkieliszek rumuBanana rozgnieść widelcem. Miękkie masło utrzeć z cukrem, następnie ucierając dodawać po jajku. Dodać mąkę, proszek, cynamon, banana, miód i mleko. Zmiksować krótko do połączenia składników. Przelać do formy na babkę, najlepiej silikonowej. Piec około godzinę w 180*C. Wyjąć z formy, przełożyć na kratkę. Jeszcze ciepłą babkę nasączyć herbatą wymieszaną z rumem. Można udekorować lukrem.
Źródło przepisu