Wykonanie

Nie lubię suchych ciast, dlatego rzadko piekę babki. W tym roku jednak szczególnie udzielił mi się wiosenny nastrój i skusiłam się na babkę. I wcale nie była sucha. Wilgotna, ciężka, mocno aromatyczna i dość słodka.Polecam, jeśli lubicie
bananowe wypieki.Składniki:230 g
masła1
banan4
jajka1/4 szklanki
miodu2/3 szklanki
mleka1 szklanka
cukru2 i 3/4 szklanki
mąki1 łyżeczka
cynamonu1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/2 szklanki osłodzonej
herbaty, przestudzonejkieliszek
rumuBanana rozgnieść widelcem. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem, następnie ucierając dodawać po
jajku. Dodać
mąkę, proszek,
cynamon,
banana,
miód i
mleko. Zmiksować krótko do połączenia składników. Przelać do formy na babkę, najlepiej silikonowej. Piec około godzinę w 180*C. Wyjąć z formy, przełożyć na kratkę. Jeszcze ciepłą babkę nasączyć
herbatą wymieszaną z
rumem. Można udekorować lukrem.


Źródło przepisu