ßßß Cookit - przepis na zupa pęczakowa z indykiem

zupa pęczakowa z indykiem

nazwa

Wykonanie

To jedna z moich ulubionych zup. Świetna alternatywa dla rosołu. Zawiera dużo warzyw, zdrową kaszę ale jest lekkostrawna i pożywna.
Składniki:
skrzydło z indyka
2 marchewki
seler
2 pietruszki białe
4 ziemniaki
1 cebula
1/2 szklanki kaszy pęczak
zielona pietruszka
ziele angielskie
kostka rosołowa
pieprz
maggi
ząbek czosnku
Mięso opłukać, zalać wodą, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę przypiec na ogniu i wrzucić do zupy wraz z warzywami. Wsypać kaszę. Gotować około 30 minut, dodać kostkę i przyprawy. Mięso obrać z kości, pokroić i wrzucić do zupy. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Na końcu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/02/zupa-peczakowa-z-indykiem.html