ßßß Cookit - przepis na winny tort z mascarpone

winny tort z mascarpone

nazwa

Wykonanie

Czy to egoizm samemu sobie zrobić tort na urodziny? Może i tak, ale torty robić lubię i każdą okazję wykorzystam. Dziś zrobiłam tort improwizację, prepis wymyślałam na bierząco. Wyszło świetnie- puszyście, lekko i kremowo. Ciasto z dodatkiem zdrowego oleju rzepakowego i leśnych owoców. Biszkopty nasączane winem, przekładane kremem z mascarpone. Uwielbiam takie nietłuste lekkie wypieki. Bardzo polecam.
Składniki: na ciasto:
2 jajka
1,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka. Wlać olej i wsypac mąki przesiane z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Upiec do suchego patyczka. na krem:
500 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
Żółtka utrzeć z połową cukru na gęsty kogel mogel (trwa to kilka minut, masa musi być biała i gęsta). Śmietanke ubić z resztą cukru na sztywno. Do masy żółtkowej dodać mascarpone, zmiksować tylko do połączenia. Dodać kremówkę i delikatnie wymieszać.
dodatkowo:
1 paczka podłużnych biszkoptów
1,5 szklanki białego półsłodkiego wina
50 ml rumu
1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki
Wino i rum wymieszać.
Ciasto ułożyć na paterze, zapiąć obręcz od tortownicy. Nasączyć częścią ponczu. Rozsmarować konfiturę. Wyłożyć 1/3 kremu. Biszkopty moczyć w ponczu i układać szczelnie na kremie. Wyłożyć kolejną 1/3 kremu i znowu nasączane biszkopy. Na wierzchu rozsmarować krem. Schłodzić. na wierzch:
300 ml kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu
jagody
czereśnie
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Szprycą ozdabiać tort. Ułożyć owoce. Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/07/winny-tort-z-mascarpone.html