Wykonanie

Czy to egoizm samemu sobie zrobić tort na urodziny? Może i tak, ale
torty robić lubię i każdą okazję wykorzystam. Dziś zrobiłam tort improwizację, prepis wymyślałam na bierząco. Wyszło świetnie- puszyście, lekko i kremowo. Ciasto z dodatkiem zdrowego
oleju rzepakowego i
leśnych owoców.
Biszkopty nasączane
winem, przekładane kremem z
mascarpone. Uwielbiam takie nietłuste lekkie wypieki. Bardzo polecam.

Składniki: na ciasto:2
jajka1,5 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
oleju rzepakowego1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukruBiałka ubić z
cukrem na sztywno, dodać
żółtka. Wlać
olej i wsypac
mąki przesiane z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Upiec do suchego patyczka. na krem:500 g
serka mascarpone200 ml
śmietany kremówki2
żółtka4 łyżki
cukru pudruŻółtka utrzeć z połową
cukru na gęsty kogel
mogel (trwa to kilka minut, masa musi być biała i gęsta).
Śmietanke ubić z resztą
cukru na sztywno. Do masy
żółtkowej dodać
mascarpone, zmiksować tylko do połączenia. Dodać kremówkę i delikatnie wymieszać.dodatkowo:1 paczka podłużnych
biszkoptów1,5 szklanki białego półsłodkiego
wina50 ml
rumu1/2 słoiczka
konfitury z
czarnej porzeczkiWino i
rum wymieszać.Ciasto ułożyć na paterze, zapiąć obręcz od tortownicy. Nasączyć częścią ponczu. Rozsmarować
konfiturę. Wyłożyć 1/3 kremu.
Biszkopty moczyć w ponczu i układać szczelnie na kremie. Wyłożyć kolejną 1/3 kremu i znowu nasączane
biszkopy. Na wierzchu rozsmarować krem. Schłodzić. na wierzch:300 ml kremówki1 łyżka
cukru pudru1 opakowanie
śmietan-fixujagodyczereśnieŚmietankę ubić z
cukrem pudrem i zagęstnikiem. Szprycą ozdabiać tort. Ułożyć
owoce. Przechowywać w lodówce.