ßßß Cookit - przepis na rolada truskawkowa na Dzień Matki

rolada truskawkowa na Dzień Matki

nazwa

Wykonanie

Dziś prezentuję Wam moją niestety nieidealną roladę, którą zrobiłam dla mamy. Wszystko poszłoby gładko, gdyby nie to, że piekłam ją w nieużywanym jeszcze gazowym piekarniku, w dodatku bez instrukcji, więc nastawiony był "na oko". No i troszkę przypiekłam ją za mocno, w efekcie czego pękła w jednym miejscu. Ale jako że liczą się intencje, to wszystko nie ważne. Najważniejsze to to, że chciałam nią podziękować Mamie, która jest najwspanialsza mamą na świecie, i nie będę się tu długo rozpisywać bo pisania hoho.... Tak więc Mamo kocham Cię i dziękuję Ci za wszystko!
Składniki: na biszkopt: (duża blaszka z piekarnika)
5 jajek
1/2 szklanki maki
1/3 szklanki maku
1/3 szklanki kokosu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Białka ubić z cukrem na sztywno. Nadal ubijając dodać żółtka, dokładnie ubić. Dodać przesianą mąkę, proszek, mak i kokos. Delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę koniecznie wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 10 minut w 175*C. Zaraz po wyjęciu z piekarnika wyłożyć ciasto na wilgotną ściereczkę papierem do góry. Delikatnie zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę razem ze ściereczką. Odstawić do wystygnięcia. Po wystudzeniu, rozwinąć roladę i nakładać masę wypełniającą. na wypełnienie:
200 g gęstego serka homogenizowanego o smaku truskawkowym
300 ml śmietanki kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
kilka truskawek
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać serek. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, przestudzić, dodać do masy. Masę wyłożyć na ciasto (część odłożyć), ułożyć pokrojone truskawki, zwinąć. Pozostałą masą posmarować roladę z wierzchu. Udekorować truskawkami.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/05/rolada-truskawkowa-na-dzien-matki.html