Wykonanie
Dziś prezentuję Wam moją niestety nieidealną roladę, którą zrobiłam dla mamy. Wszystko poszłoby gładko, gdyby nie to, że piekłam ją w nieużywanym jeszcze gazowym piekarniku, w dodatku bez instrukcji, więc nastawiony był "na oko". No i troszkę przypiekłam ją za mocno, w efekcie czego pękła w jednym miejscu. Ale jako że liczą się intencje, to wszystko nie ważne. Najważniejsze to to, że chciałam nią podziękować Mamie, która jest najwspanialsza mamą na świecie, i nie
będę się tu długo rozpisywać bo pisania hoho.... Tak więc Mamo kocham Cię i dziękuję Ci za wszystko!Składniki: na
biszkopt: (duża blaszka z piekarnika)5
jajek1/2 szklanki
maki1/3 szklanki
maku1/3 szklanki
kokosu1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukruBiałka ubić z
cukrem na sztywno. Nadal ubijając dodać
żółtka, dokładnie ubić. Dodać przesianą
mąkę, proszek,
mak i
kokos. Delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę koniecznie wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 10 minut w 175*C. Zaraz po wyjęciu z piekarnika wyłożyć ciasto na wilgotną ściereczkę papierem do góry. Delikatnie zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę razem ze ściereczką. Odstawić do wystygnięcia. Po wystudzeniu, rozwinąć roladę i nakładać masę wypełniającą. na wypełnienie:200 g gęstego
serka homogenizowanego o smaku truskawkowym300 ml
śmietanki kremówki1/2 szklanki
cukru pudru3 łyżeczki
żelatynykilka
truskawekSchłodzoną
śmietankę ubić z
cukrem pudrem. Dodać
serek.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, przestudzić, dodać do masy. Masę wyłożyć na ciasto (część odłożyć), ułożyć pokrojone
truskawki, zwinąć. Pozostałą masą posmarować roladę z wierzchu. Udekorować
truskawkami.