Wykonanie
Łatwy deser, nie wymagający wielu składników ani czasu. Upały tak mnie męczą, że nawet piec mi się nie chce. Dlatego dziś trochę inna wersja
biszkoptu z
truskawkami, tak na szybko i orzeźwiająco.Składniki: na
biszkopt:3
jajka3/4 szklanki
maki1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaZ podanych składników upiec
biszkopt w prostokątnej, zwykłej blaszce. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika wyłożyć go na wilgotną ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier. Przygotować formę keksową (użyłam silikonowej).
Biszkopt wraz ze ściereczką włożyć do formy tak, aby wyłożone nim były boki i dno, resztę odkroić. Pozostawić ciasto tak do ostygnięcia. na nadzienie:400 g
truskawek2 łyżki
cukru pudru1
galaretka truskawkowaGalaretkę rozpuścić w 1 szklance
wody, odstawić do wystudzenia. Kilka
truskawek odłożyć, resztę zmiksować z
cukrem, wymieszać z
galaretką. Ciasto wyjąć z foremki, zdjąć ściereczkę i włożyć je ponownie, dociskając w rogach, aby miało kształt blaszki. Wylać odrobinę masy truskawkowej, wyłożyć całe
truskawki i zalać resztą masy. Na wierzchu położyć pozostały kawałek
biszkoptu i docisnąć. Dociąć jeśli trzeba. Odstawić do stężenia. Gotowe ciasto wyłożyć do góry dnem na paterę. Udekorować
bitą śmietana i
owocami, lub posypać
cukrem pudrem.