ßßß
Łatwy deser, nie wymagający wielu składników ani czasu. Upały tak mnie męczą, że nawet piec mi się nie chce. Dlatego dziś trochę inna wersja biszkoptu z truskawkami, tak na szybko i orzeźwiająco.Składniki: na biszkopt:3 jajka3/4 szklanki maki1/2 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaZ podanych składników upiec biszkopt w prostokątnej, zwykłej blaszce. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika wyłożyć go na wilgotną ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier. Przygotować formę keksową (użyłam silikonowej). Biszkopt wraz ze ściereczką włożyć do formy tak, aby wyłożone nim były boki i dno, resztę odkroić. Pozostawić ciasto tak do ostygnięcia. na nadzienie:400 g truskawek2 łyżki cukru pudru1 galaretka truskawkowaGalaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, odstawić do wystudzenia. Kilka truskawek odłożyć, resztę zmiksować z cukrem, wymieszać z galaretką. Ciasto wyjąć z foremki, zdjąć ściereczkę i włożyć je ponownie, dociskając w rogach, aby miało kształt blaszki. Wylać odrobinę masy truskawkowej, wyłożyć całe truskawki i zalać resztą masy. Na wierzchu położyć pozostały kawałek biszkoptu i docisnąć. Dociąć jeśli trzeba. Odstawić do stężenia. Gotowe ciasto wyłożyć do góry dnem na paterę. Udekorować bitą śmietana i owocami, lub posypać cukrem pudrem.