ßßß Cookit - przepis na tartaletki z gruszką i kajmakiem

tartaletki z gruszką i kajmakiem

nazwa

Wykonanie

Miałam w zamiarze roladę, ale jednak znowu stanęło na tartaletkach. Wykorzystałam wreszcie gruszki, które zaprawiłam latem. Tartaletki z czekoladą, malinowym budyniem, gruszką, polane kajmakiem i posypane prażonymi migdałami, to nie może nie być pyszne. I wcale nie jest trudne. Jeśli macie mniej czasu lub nie posiadacie foremek do tartaletek, możecie z podanych składników przygotować jedną dużą tartę. Zostawiam Was z przepisem i idę obmyślać tort urodzinowy dla mojego Łasucha.
Składniki (na 6 sztuk):
185 g mąki
112 g masła
1 łyżka cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka śmietany
1 łyżka gorącej wody
1 żółtko
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto schłodzić w lodówce. W tym czasie foremki do tartaletek wysmarować masłem i wysypać drobną bułką tartą. Ciasto rozwałkować, talerzykiem wycinać koła i przenosić do foremek. Dokładnie wylepić boki i dno, nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki na 10 minut a następnie natychmiast do rozgrzanego do 180*C piekarnika (dzięki temu ciasto nie spłynie z brzegów foremek).
piec około 15 minut.
nadzienie:
40 g gorzkiej czekolady
1 i 3/4 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu malinowego z cukrem
1 łyżka masła
2 gruszki z kompotu
4 łyżki kajmaku
1 łyżka posiekanych prażonych migdałów
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wysmarować nią dna tartaletek (dzięki temu nie zamokną one od budyniu). Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń. Do gotującego się budyniu dodać masło i dokładnie wymieszać, zagotować. Lekko przestudzić, napełniać tartaletki. Gruszki pokroić, wyłożyć na budyń. Kajmak podgrzać, polać tartaletki i posypać migdałami.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/04/tartaletki-z-gruszka-i-kajmakiem.html