ßßß
Miałam w zamiarze roladę, ale jednak znowu stanęło na tartaletkach. Wykorzystałam wreszcie gruszki, które zaprawiłam latem. Tartaletki z czekoladą, malinowym budyniem, gruszką, polane kajmakiem i posypane prażonymi migdałami, to nie może nie być pyszne. I wcale nie jest trudne. Jeśli macie mniej czasu lub nie posiadacie foremek do tartaletek, możecie z podanych składników przygotować jedną dużą tartę. Zostawiam Was z przepisem i idę obmyślać tort urodzinowy dla mojego Łasucha.Składniki (na 6 sztuk):185 g mąki112 g masła1 łyżka cukru1 łyżka kakao1 łyżka śmietany1 łyżka gorącej wody1 żółtkoWszystkie składniki zagnieść, ciasto schłodzić w lodówce. W tym czasie foremki do tartaletek wysmarować masłem i wysypać drobną bułką tartą. Ciasto rozwałkować, talerzykiem wycinać koła i przenosić do foremek. Dokładnie wylepić boki i dno, nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki na 10 minut a następnie natychmiast do rozgrzanego do 180*C piekarnika (dzięki temu ciasto nie spłynie z brzegów foremek).piec około 15 minut.nadzienie:40 g gorzkiej czekolady1 i 3/4 szklanki mleka1 opakowanie budyniu malinowego z cukrem1 łyżka masła2 gruszki z kompotu4 łyżki kajmaku1 łyżka posiekanych prażonych migdałówCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wysmarować nią dna tartaletek (dzięki temu nie zamokną one od budyniu). Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń. Do gotującego się budyniu dodać masło i dokładnie wymieszać, zagotować. Lekko przestudzić, napełniać tartaletki. Gruszki pokroić, wyłożyć na budyń. Kajmak podgrzać, polać tartaletki i posypać migdałami.