Wykonanie

Miałam w zamiarze roladę, ale jednak znowu stanęło na tartaletkach. Wykorzystałam wreszcie
gruszki, które zaprawiłam latem. Tartaletki z
czekoladą,
malinowym budyniem,
gruszką, polane
kajmakiem i posypane prażonymi
migdałami, to nie może nie być pyszne. I wcale nie jest trudne. Jeśli macie mniej czasu lub nie posiadacie foremek do tartaletek, możecie z podanych składników przygotować jedną dużą tartę. Zostawiam Was z przepisem i idę obmyślać tort urodzinowy dla mojego Łasucha.Składniki (na 6 sztuk):185 g
mąki112 g
masła1 łyżka
cukru1 łyżka
kakao1 łyżka
śmietany1 łyżka gorącej
wody1
żółtkoWszystkie składniki zagnieść, ciasto schłodzić w lodówce. W tym czasie foremki do tartaletek wysmarować
masłem i wysypać drobną
bułką tartą. Ciasto rozwałkować, talerzykiem wycinać koła i przenosić do foremek. Dokładnie wylepić boki i dno, nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki na 10 minut a następnie natychmiast do rozgrzanego do 180*C piekarnika (dzięki temu ciasto nie spłynie z brzegów foremek).piec około 15 minut.nadzienie:40 g
gorzkiej czekolady1 i 3/4 szklanki
mleka1 opakowanie budyniu
malinowego z
cukrem1 łyżka
masła2
gruszki z kompotu4 łyżki kajmaku1 łyżka posiekanych prażonych
migdałówCzekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, wysmarować nią dna tartaletek (dzięki temu nie zamokną one od budyniu). Z
mleka i proszku budyniowego ugotować
budyń. Do gotującego się budyniu dodać
masło i dokładnie wymieszać, zagotować. Lekko przestudzić, napełniać tartaletki.
Gruszki pokroić, wyłożyć na
budyń. Kajmak podgrzać, polać tartaletki i posypać
migdałami.