ßßß Cookit - przepis na Rogaliki marcepanowe

Rogaliki marcepanowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 50
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
marcepan 80 gramów
mąka 275 gramów
migdały mielone 100 gramów
cukier 75 gramów
olejek migdałowy według uznania
żółtka 2 sztuk
masło 200 gramów
sól 1 szczypta
czekolada gorzka 150 gramów
kakao według uznania
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać migdały, cukier, sól, kilka kropel olejku, żółtka, pokrojone masło oraz 50g masy marcepanowej pokrojonej w drobną kostkę i zagnieść na gładkie ciasto. Uformoiwać kulę, zawinąć w folie i wstawić na 60 minut do lodówki. Następnie ciasto uformować w roladki grubości palca, pokroić na 5 cm kawałki i pozaginać w rogaliki. Ułożyć na 2 blachach, wyścielonych papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ostudzić.
Połamaną czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Kolejno zanurzać rogaliki w polewie i układać je na talerzu do zastygnięcia. Pozostałe 30g marcepanu rozwałkować między 2 warstwami folii i wyciąć gwiazdki. Ozdoby nakleić na miękkiej jeszcze polewie na rogalikach i pozostawić do zastygnięcia, a potem posypać rogaliki kakao.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9719/Rogaliki-marcepanowe