Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 50(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomarcepan 80 gramów
mąka 275 gramów
migdały mielone 100 gramów
cukier 75 gramów
olejek migdałowy według uznania
żółtka 2 sztuk
masło 200 gramów
sól 1 szczypta
czekolada gorzka 150 gramów
kakao według uznaniaWykonanie:Do przesianej
mąki dodać
migdały,
cukier,
sól, kilka kropel
olejku,
żółtka, pokrojone
masło oraz 50g masy marcepanowej pokrojonej w drobną kostkę i zagnieść na gładkie ciasto. Uformoiwać kulę, zawinąć w folie i wstawić na 60 minut do lodówki. Następnie ciasto uformować w roladki grubości palca, pokroić na 5 cm kawałki i pozaginać w rogaliki. Ułożyć na 2 blachach, wyścielonych papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ostudzić.Połamaną
czekoladę stopić w kąpieli
wodnej. Kolejno zanurzać rogaliki w polewie i układać je na talerzu do zastygnięcia. Pozostałe 30g marcepanu rozwałkować
między 2 warstwami folii i wyciąć gwiazdki. Ozdoby nakleić na miękkiej jeszcze polewie na rogalikach i pozostawić do zastygnięcia, a
potem posypać rogaliki
kakao.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: