ßßß Cookit - przepis na PLACEK DYNIOWY Z CYNAMONEM

PLACEK DYNIOWY Z CYNAMONEM

nazwa

Wykonanie

Dlaczego warto wprowadzić cynamon do swojej kuchni?
1. Cynamon jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia.
2. Badania wykazały, że zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie mogą obniżać poziom złego cholesterolu LDL.
3. Niektóre badania sugerują, że cynamon może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, co ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzyce. Jedno z pierwszych badań na ten temat zostało opublikowane w 2003 r. w dzienniku medycznym zwanym Diabetes Care. Sześćdziesiąt osób z cukrzycą typu 2 otrzymywało 1, 3 lub 6 gramów cynamonu na dobę w formie tabletek, co odpowiada około jednej czwartej łyżeczki do 1 łyżeczka cynamonu.
4. Cynamon wykazuje niesamowite zdolności wspomagające leczenie infekcji drożdży.
5.W badaniu opublikowanym przez naukowców z US Department of Agriculture w stanie Maryland, dowiedziono, że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.
6. Dowiedziono, iż pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z jedną łyżką miodu codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji.
7. Badania wykazały, że aromat cynamonu poprawia funkcje poznawcze i pamięć.
8. Naukowcy z Kansas State University stwierdzili, że cynamon zwalcza bakterie E.coli. Wstępne badania laboratoryjne oraz badania na zwierzętach wykazały, że cynamon może mieć właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodawany do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem.
9. Olejek i kora cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia.
10. Nadaje niepowtarzalny smak potrawom.
Źródło: Vitalia
Składniki na foremkę 27cm
250g zmielonych płatków owsianych
Jajko + białko
350g startej dyni
5ml stewii w płynie
3 łyżki jogurtu naturalnego 1,5%
2 łyżeczki cynamonu
Łyżeczka kardamonu
Przygotowanie
Dynię ścieramy na małych oczkach i podlewamy kubkiem wody i dodajemy kardamon i łyżeczkę cynamonu. Gotujemy na małym ogniu do jak największej utraty płynu.
Płatki mieszamy z proszkiem, resztą cynamonu, dodajemy żółtko i masę dyniową. Kręcimy ciasto w miarę potrzeby dodając jogurt. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitym białkami.
Pieczemy na 180* przez 35-40 minut - aż zacznie być chrupkie z wierzchu.
Placek jest zbity, ale nie jest mokry. Jest bardzo smaczny, aromatyczny, sycący i chrupiący z wierzchu. Dodałam do niego czekoladę zrobioną z syropu z agawy i kakao. Pasowało idealnie!
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/10/10-powodow-dla-ktorych-nalezy-uzywac.html