Wykonanie
Dlaczego warto wprowadzić
cynamon do swojej kuchni?1.
Cynamon jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia.2. Badania wykazały, że zaledwie 1/2 łyżeczki
cynamonu dziennie mogą obniżać poziom złego cholesterolu LDL.3. Niektóre badania sugerują, że
cynamon może
mieć wpływ na regulację poziomu
cukru we
krwi, co ma szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzyce. Jedno z pierwszych badań na ten temat zostało opublikowane w 2003 r. w dzienniku medycznym zwanym Diabetes Care. Sześćdziesiąt osób z cukrzycą typu 2 otrzymywało 1, 3 lub 6 gramów
cynamonu na dobę w formie tabletek, co odpowiada około jednej czwartej łyżeczki do 1 łyżeczka
cynamonu.4.
Cynamon wykazuje niesamowite zdolności wspomagające leczenie infekcji
drożdży.5.W badaniu opublikowanym przez naukowców z US Department of Agriculture w stanie Maryland, dowiedziono, że
cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.6. Dowiedziono, iż pół łyżeczki
cynamonu w połączeniu z jedną łyżką
miodu codziennie rano przed śniadaniem przynosi ulgę w bólach stawów już po jednym tygodniu kuracji.7. Badania wykazały, że aromat
cynamonu poprawia funkcje poznawcze i pamięć.8. Naukowcy z Kansas State University stwierdzili, że
cynamon zwalcza bakterie E.coli. Wstępne badania laboratoryjne oraz badania na zwierzętach wykazały, że
cynamon może
mieć właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodawany do żywności, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności, co czyni go naturalnym konserwantem.9. Olejek i kora
cynamonu to prawdziwi siłacze w walce ze zmianami trądzikowymi. Likwidują ropne wypryski, rozjaśniają cerę, zapobiegają plamom trądzikowym, łagodzą przebarwienia.10. Nadaje niepowtarzalny smak potrawom.Źródło: Vitalia
Składniki na foremkę 27cm250g zmielonych
płatków owsianychJajko +
białko350g startej dyni5ml
stewii w płynie3 łyżki
jogurtu naturalnego 1,5%2 łyżeczki
cynamonuŁyżeczka
kardamonuPrzygotowanie
Dynię ścieramy na małych oczkach i podlewamy
kubkiem wody i dodajemy
kardamon i łyżeczkę
cynamonu. Gotujemy na małym ogniu do jak największej utraty płynu.
Płatki mieszamy z proszkiem, resztą
cynamonu, dodajemy
żółtko i masę
dyniową. Kręcimy ciasto w miarę potrzeby dodając
jogurt. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitym
białkami.Pieczemy na 180* przez 35-40 minut - aż zacznie być chrupkie z wierzchu.
Placek jest zbity, ale nie jest mokry. Jest bardzo smaczny, aromatyczny, sycący i chrupiący z wierzchu. Dodałam do niego
czekoladę zrobioną z
syropu z agawy i
kakao. Pasowało idealnie!
SMACZNEGO SIOSTRY!