Wykonanie
Dzień dobry! Doskonale zdaję sobie sprawę, iż dla niektórych to już ostatnie dni wakacji i pewnie pogoda nie sprzyja powrotom do
murów szkolnych lub pracy, ale taka jest kolej rzeczy. Mnie również to czeka za miesiąc, jednak nie mam z tym najmniejszego problemu. Wręcz przeciwnie, bardzo się cieszę ze zmiany środowiska i nowych możliwości! Nowe miasto, nowe mieszkanie, nowi ludzie, chyba nie może być tak źle, prawda? :)
Póki mam jeszcze trochę czasu, to staram się testować dania, które nie wymagają zbyt długiej pracy, a są w stanie nasycić. Właśnie takim produktem jest
kasza kuskus. Przygotowuje się ją dosłownie w 5 minut! Reszta to już kwestia doprawienia i dołożenia ulubionych dodatków. Na pierwszy raz zdecydowałam się na wersję wytrawną.
Kaszę wykorzystałam jako nadzienie
papryk, ale spokojnie mogłaby to być
sałatka, którą łatwo można zabrać ze sobą na
drogę :)Składniki:4
czerwone papryki200g
kaszy kuskus1/2 średniej
cukinii2 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwek1 duży
pomidorsok wyciśnięty z 1/3
cytryny1 łyżeczka
oreganosól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Paprykę dokładnie myjemy, odcinamy kapelusz i wybieramy wszelkie ziarenka.
Kaszę zalewamy przegotowaną
wodą. Powinna przykryć
kaszę na ponad 1cm. Odstawiamy, aż płyn się wchłonie.
Cukinię kroimy w drobna kostkę, a
czosnek siekamy. Składniki wrzucamy razem na rozgrzaną patelnię i dusimy około 5 minut. Dodajemy sok wyciśnięty z
cytryny. Następnie dokładamy
kaszę, pokrojonego w kostkę
pomidora oraz
przyprawy. Całość dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowaną
kaszą możemy nadziewać
papryki, aż po sam czubek. Warzywa wkładamy do garnka, delikatnie podlewamy je
wodą i zostawiamy na małym ogniu na około 45 minut, aż
papryka zrobi się miękka. Podajemy jeszcze ciepłe.Smacznego :)