ßßß Cookit - przepis na Muffiny podwójnie kakowe i kruche ciasteczka

Muffiny podwójnie kakowe i kruche ciasteczka

nazwa

Wykonanie

Kochani, jak Wasze nastroje po wczorajszej zabawie? Nowy Rok przywitaliście w domu, na górskim stoku, domówce, a może przed sceną koncertową? Ja bawiłam się na domówce, gdzie miałam przy sobie bliskie mi osoby. Chociaż pogoda nie była zbyt sprzyjająca, sztuczne ognie oglądaliśmy na dworze, a tym samym tam odbywało się nasze odliczanie.
Jak zawsze każdy przynosił coś od siebie. Ja postawiłam na muffinki, które chyba każdemu przypadły do gustu, więc bardzo mnie to ucieszyło ! Mam nadzieję, że Wam również się spodobają i zagoszczą na Waszych stołach!
Kochani, chciałabym, żeby ten rok był dla Was pełen pozytywnych niespodzianek. Żebyście wytrwali w swoich postanowieniach i założeniach (jeśli w ogóle je robicie). Niech uśmiech gości na Waszej twarzy przez cały czas! :)
Składniki: na muffiny:
1 i 1 / 3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
½ łyżeczki sodki
szczypta soli
½ szklanki cukru
½ szklanki mleka
½ szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżki soku z pomarańczy na krem kakaowy:
210g masła roślinnego
2 łyżki kakao
2 soku z pomarańczy
1 i 1 /3 szklanki cukru pudru na kruche ciasteczka:
84g masła roślinnego
1 żółtko
25g cukru
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 /3 paczki cukru waniliowego
½ łyżeczki sodki
100g mąki krupczatki
67g mąki pszennej
Przygotowanie kruchych ciasteczek:
Wszystkie składniki na ciastka wrzucamy do miseczki i energicznie zagniatamy. W razie potrzeby można podsypywać je mąką pszenną. Odkładamy je na 30 minut do lodówki. Dzielimy ciasto na pół. Rozwałkowujemy na grubość 3mm i wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Każde ciastko smarujemy białkiem. Tak przygotowane pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Gotowe odkładamy do wystudzenia.
Przygotowanie muffinek:
Mąkę, kakao, cukier, sodę oczyszczoną i sól umieścić w jednym naczyniu i zmieszać ze sobą.
Jajka roztrzepać. Do masy jajecznej dodajemy mleko, sok, olej i jogurt- porządnie ze sobą łączymy.
Mokre składniki wlewamy partiami do suchych - całość mieszamy za pomocą łyżki lub widelca, żeby nie było grudek.
Papilotki rozkładamy w formie, a następnie wypełniamy je do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu i dekoracja:
W misce miksera zmiksować masło do puszystości. Dodać kakao, mleko i dalej miksować. Na sam koniec przesiewamy cukier puder i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Schłodzone muffiny dekorujemy kakaowym kremem przez nałożenie go do rękawa cukierniczego z tylką o kształcie gwiazdki. Każdą muffinke możemy dodatkowo ozdobić kruchymi ciasteczkami.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2015/01/muffiny-podwojnie-kakowe-i-kruche.html