Wykonanie
Dni mijają bardzo szybko, ale pewnie nie jest to tylko moje odczucie.Obowiązków jest bardzo dużo, więc ciężko znaleźć czas na rozwój własnych pasji.Oprócz tego częściej mogłam oglądać w tym tygodniu deszcz i chmury, ponieważ słońce postanowiło trochę odpocząć. I, kiedy budzę się rano, a za oknem widzę tak przygnębiający krajobraz mam prawo chcieć zwinąć się w kłębek i nie wychodzi
spod ciepłej pierzyny. Zwyczajnie się schować i przeczekać.

Skoro troszkę ponarzekałam, to
mogę Was zaprosić na pyszny, zdrowy obiad lub przekąskę. Pierwszy raz tak wykorzystałam
cukinię i jestem mile zaskoczona, że placuszki znalazły w domu tylu wielbicieli. Tak właściwie
cukinia jest wyczuwalna delikatnie, gdyż bardziej poczuć można
cebulkę lub
czosnek, ale nie jest to niczym złym i nie ujmuje niczego naszemu daniu.Składniki:500g startej
cukinii1 kulka
sera mozzarella1
cebula2 ząbki
czosnku210g
mąki1/2 łyżeczki
sodki2
jajkasól i
pieprz180g
jogurtu naturalnegopomidorki koktajlowePrzygotowanie:
Cukinię myjemy. Ścieramy na tartce o grubych oczkach razem z
serem.
Cebulę siekamy w drobną kostkę,
czosnek rozgniatamy.
Jajka łączymy z
sodką i
mąką. Stopniowo dodajemy
cukinię,
czosnek i
cebulę. Całość łączymy oraz doprawiamy
solą i
pieprzem. Ciasto powinno wyjść bardzo gęste.Na patelni rozgrzewamy
oliwkę i wykładamy po łyżce ciasta. Smażymy z obu stron na małym ogniu do zarumienienia.
Jogurt mieszamy z
solą,
pieprzem i
tymiankiem.Gotowe placki podajemy polane sosem z dodatkiem
pomidorków koktajlowych.Smacznego :)

