Wykonanie
Zawijany
udziec z
indyka na kremowym beszameluCałkiem niezła alternatywa obiadowa , jeśli akurat mamy pecha , lodówka świeci pustkami , błąka się gdzieś w niej parę plastrów jakiejś
szynki , ostatni rożek
serka topionego i…pingwin ( ale wirtualny, więc go nie ugotujemy,zresztą TOZ zjadłby nas zaraz po tym jak my jego ..więc zostawiamy pod ochroną ) . I jakby tego było mało, na obiad wpada nieprzewidzianie większa liczba luda . Uf ..no cóż improwizujemy .
Czyszczenie lodówki :1
podudzie indyka ze skórą3 plastry
szynki ( najlepiej jakiejś szwarcwaldzkiej ,ale może być zwykła )
czosnek w granulkach
sól,
pieprz ,
majeranek otarty ( idealnie jeśli mamy świeży w ogrodzie lub na parapecie)parę plastrów
masła około 4
beszamelowy sos z
serkiem :2 duże czubate łyżki
mąki2 duże łyżki
masła200 ml słodkiej
śmietanki 12%mleko do rozrzedzania gdyby zbyt gęstniało ,
sól,
gałka muszkatołowa mielona ,
pieprz ,
czosnek granulowany (około 1 płaskiej małejłyżeczki) 1
serek topiony śmietankowy lub ementaler czy gouda ( mały trójkąt z krążka )
Podudzie płukamy , osuszamy ręcznikiem i filetujemy z kości . W ten sposób powinniśmy otrzymać coś jak na powyższym zdjęciu – taką rozwleczoną
tuszkę . Poklepujemy ja ręką , na znak przyjaźni. .. no oczywiście żartuję 😉 A tak poważnie to posypujemy
mięso od środka
solą ,
majerankiem ,
czosnkiem granulowanym , rozkładamy na nim plastry
szynki i
masła ( 2- pozostałe zostawiamy ) i składamy jak książkę -obwiązując sznurkiem masarskim . Układamy na blaszce do pieczenia , a na wierzchu skóry przykładamy pozostałe plastry
masła . Pieczemy w temperaturze 15-160 C około 60 – 80 minut kontrolując czy się zbytnio nie rumieni , bo taki nagi
indyk zawsze trochę może się wstydzić i przypalać 😉 . W
między czasie jak nasz indor wyleguje się w piekarniku ,jak w tropiku , przygotowujemy beszamel . Do rondelka wkładamy
masło i wsypujemy
mąkę , dodajemy
gałkę muszkatołową, wedle upodobań i
czosnek , podgrzewamy mieszając aż całkowicie się składniki połączą . Teraz powoli dolewamy
śmietankę , nie przestając mieszać, trzymając garnek na małym ogniu , jeśli sos zacznie robić się zbyt gęsty dolewamy
mleko -po trochu ,aż do uzyskania pożądanej kremowej lekko płynącej konsystencji . Wyłączamy gaz , dodajemy
serek topiony , mieszamy aż całkowicie się rozpuści i dopiero wtedy solimy ,gdyż
serek czasami ma w sobie sporo
soli i mogła by przypadkiem wyjść nam solanka . Z
indyka zdejmujemy sznurek ,kroimy i układamy na kleksie
sosu beszamelowo-
serowego , posypując świeżym
majerankiem i
pieprzem -smacznego ! W ten prosty sposób nakarmiliśmy zgraję gości i uratowaliśmy życie naszemu pingwinowi w lodówce 😉 Po prostu zostaliśmy bohaterem w naszym domu 😉