Wykonanie
To oczywiście najbardziej znana włoska potrawa , która chyba jako pierwsza kojarzy się nam z tym
krajem . Przepis na ciasto dostałam , a raczej podpatrzyłam u mojej cioci ,która wyszła za mąż za Włocha i podprowadziła go swojej włoskiej teściowej. jakieś trzydzieści lat temu . Nie mam pojęcia czy ta babina jeszcze dycha , ale jej przepis w mojej kuchni jest nieśmiertelny i zmienia się tylko to, co ląduje na wierzchu w zależności od trendów żywieniowych moich dzieci 😉

Ciasto :0,5 opakowania mąki ( 0,5 kg ) 1/4 kostki
drożdży rozprowadzonych w kilku łyżkach
wody pół szklanki
oliwy z oliwek 1 szklanka
wody , szczypta
soli i
cukrufarsz :150 g
krewetek koktajlowych mrożonych , 30 dk
sera żółtego pół średniej
cebulki białej 1 sztuka dużego
pomidora w typie pasta 2 łyżki
majonezu , 1 łyżka
ketchupu ostrego , pół
papryczki pepperoni-zielonej 2 ząbki
czosnku -duże ,
oregano do posypania ,
sól do smaku

Składniki na ciasto wrzucamy do jednej miski i ugniatamy na jednolita masę , tak długo ,aż zacznie samo odchodzić od rąk ( przestanie się kleić ) musi
mieć sprężystą miękką konsystencję , jeśli jest twardawe dodajemy więcej
wody i wyrabiamy ponownie . Porcję dzielimy na dwie kulki ( wyjdą nam dwie pizze średniej wielkości na cienkim cieście ) . Jedną z kulek rozpłaszczamy na przesmarowanej
oliwą blaszce do pieczenia ,jak najcieniej się da -tak ,żeby było widać przysłowiową Warszawę 😉 tylko same brzegi zostawiamy troszkę grubsze . Nastawiamy piekarnik na najwyższą temperaturę jaką się da mój ma wesołe 250 C i czekamy aż się do niej nagrzeje , w
między czasie przygotujemy
krewetki i sos . W miseczce rozprowadzamy
majonez z wyciśniętymi ząbkami
czosnku dodając parę kropli
oliwy z oliwek ,
sól do smaku i
ketchup -tym sosem smarujemy spód do pizzy tak aby nie zabrudzić brzegów bo się sos brzydko później na nich przypali . Posypujemy
startym serem . Teraz na patelni rozgrzewamy
oliwę ,wrzucamy drobno pokrojoną
cebulkę i
pomidora ( wcześniej obieramy go ze skórki i również kroimy ) solimy do smaku i blanszujemy, aż
cebulka zmięknie , dodajemy
krewetki i jeszcze chwilkę przesmażamy ( krótko ,mogą być surowe -dojdą w piekarniku na pizzy ) Całość wykładamy na
ser i wsuwamy do nagrzanego na maksa piekarnika na około 8-10 minut , podglądając czy brzeg się rumieni . To wszystko -smacznego 😉