ßßß
Składniki:4 szt małych fląder (kupuję czyszczone z lenistwa -nie lubię patroszyć ryb 😉 )kawałek wędzonego boczku – gruby plaster1/2 pęczka koperku (ewentualnie 2 łyżeczki suszonego )6 plasterków masła150 ml słodkiej śmietany1/2 łyżeczka mąkisól , pieprz do smaku1/2 cytryny
Ryby płukamy i oczyszczamy ,jeśli kupiliśmy całe , patroszymy i odcinamy głowy . Nacieramy solą i odstawiamy . Śmietankę mieszamy z mąką , posiekanym świeżym koperkiem lub suszonym , solą ,pieprzem i 150 ml wody . Boczek kroimy w kostkę . Blaszkę do pieczenia wykładamy plastrami masła i układamy na nich rybę , posypujemy ją krojonym boczkiem i zalewamy naszą wcześniej przygotowaną śmietanką z dodatkami . Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 170 C . Gotowe , rybę po wyjęciu z piekarnika skrapiamy sokiem z cytryny i możemy podawać -polecam do niej chlebek czosnkowy 😉