ßßß Cookit - przepis na Sernik bananowo-malinowy na zimno

Sernik bananowo-malinowy na zimno

nazwa

Wykonanie

Jeśli soki, dżemy i inne zaprawy z malin już zrobiliście to może warto wykorzystać te ostatnie jesienne maliny na ciasto? :D Zapewniam, że nie byle jakie :D Wyjątkowy delikatny sernik połączony z puree bananowym, do tego maliny i wierzchołek z bitej śmietany. Całość na kruchym ciasteczkowym spodzie. Rozpusta!
Składniki:
Spód:
260g czekoladowych markiz np. Hit
50 g rozpuszczonego masła
Nadzienie:
100 g białej czekolady
220 g jogurtu naturalnego
800 g serka naturalnego homo
4 dojrzałe banany
3 łyżki cukru pudru
7 łyżeczek żelatyny
300 g świeżych malin
Wierzch:
400 ml śmietany kremówki
jeśli sernik dłużej postoi to 2 łyżeczki żelatyny albo dwa śmietan-fixy
świeże maliny do dekoracji i ew. sok malinowy
Tortownica: 24-26 cm
Spód: Ciastka bardzo drobno pokrusz/zmiel, wlej rozpuszczone masło i wymieszaj. Okruszki wysyp na dno foremki, dociśnij i włóż do lodówki.
Nadzienie: Banany rozgnieć na papkę. Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do miski włóż czekoladę, jogurt, serek, banany i cukier. Wszystko porządnie zmiksuj aby całość się połączyła.
Żelatynę zalej jak najmniejszą ilością wody, wymieszaj i poczekaj niech napęcznieje. Następnie podgrzej żeby się rozpuściła. Delikatnie przestudź nie może być ani za ciepła ani za zimna. Mieszając nadzienie wlewaj cienkim strumykiem żelatynę.Na ciasteczkowym spodzie ułóż maliny i wylej nadzienie serowe. Włóż do lodówki
Wierzch: Śmietanę ubij na sztywno (najlepiej przed podaniem). Jeśli sernik będzie stał dłużej niż jeden dzień proponuję dodać do śmietany rozpuszczoną żelatynę albo śmietan-fix jeśli używasz. Śmietanę wyłóż na sernik i ułóż świeże maliny. Dodatkowo możesz polać sokiem malinowym.
Przechowuj w lodówce do 4 dni.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/09/sernik-bananowo-malinowy-na-zimno.html