Wykonanie

Oj lubię takie pyszności otwierać jak jest już zimno, chłodno i ponuro. Wspomnienie lata,
owoce zamknięte w słoiczku z
przyprawami korzennymi i
miodem.
Dżem robi się bardzo szybko i łatwo. Nie trzeba przy nim stać, mieszać i uważać żeby się nie przypaliło. Wystarczy wszystko włożyć do foremki i upiec :D A zapach podczas pieczenia obłędny :DSkładniki na 3 średnie słoiczki1 kg
brzoskwiń500 g wydrylowanych
wiśni (mogą być
maliny)2-3
jabłka (około 650g)1 łyżka
cukru waniliowego2 łyżki płynnego
miodu (np. wielokwiatowy, lipa)1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
kardamonu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejjeśli lubisz bardzo gęste
dżemy to 2 łyżeczki agaruew.
cukier do smaku
Brzoskwinie sparz wrzątkiem, obierz skórkę i pozbądź się pestki.
Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój podobnie jak
brzoskwinie. Wszystkie
owoce włóż do dużej foremki, posyp
cukrem waniliowym, polej
miodem i posyp
przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut. W trakcie pieczenia 2 albo 3
razy przemieszaj wszystko.
Owoce przełóż do garnka i zblenduj. Według własnych gustów i smaków dodaj
cukier albo nie. Jeśli lubisz bardzo gęste
dżemy dodaj agar, pektynę albo jeśli używasz to
cukier żelujący.
Dżem przełóż do wyparzonych, gorących słoików, dokładnie zakręć i postaw do góry dnem (ja, jeszcze zawijam w ręcznik- sposób babci)