ßßß Cookit - przepis na Dżem z pieczonych owoców

Dżem z pieczonych owoców

nazwa

Wykonanie

Oj lubię takie pyszności otwierać jak jest już zimno, chłodno i ponuro. Wspomnienie lata, owoce zamknięte w słoiczku z przyprawami korzennymi i miodem. Dżem robi się bardzo szybko i łatwo. Nie trzeba przy nim stać, mieszać i uważać żeby się nie przypaliło. Wystarczy wszystko włożyć do foremki i upiec :D A zapach podczas pieczenia obłędny :D
Składniki na 3 średnie słoiczki
1 kg brzoskwiń
500 g wydrylowanych wiśni (mogą być maliny)
2-3 jabłka (około 650g)
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki płynnego miodu (np. wielokwiatowy, lipa)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
jeśli lubisz bardzo gęste dżemy to 2 łyżeczki agaru
ew. cukier do smaku
Brzoskwinie sparz wrzątkiem, obierz skórkę i pozbądź się pestki. Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój podobnie jak brzoskwinie. Wszystkie owoce włóż do dużej foremki, posyp cukrem waniliowym, polej miodem i posyp przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut. W trakcie pieczenia 2 albo 3 razy przemieszaj wszystko. Owoce przełóż do garnka i zblenduj. Według własnych gustów i smaków dodaj cukier albo nie. Jeśli lubisz bardzo gęste dżemy dodaj agar, pektynę albo jeśli używasz to cukier żelujący. Dżem przełóż do wyparzonych, gorących słoików, dokładnie zakręć i postaw do góry dnem (ja, jeszcze zawijam w ręcznik- sposób babci)
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/07/dzem-z-pieczonych-owocow.html