ßßß
Kokosowa rozpusta dla podniebienia :D Sernik jest przepyszny, kremowy, delikatny i bardzo kokosowy :D Jedna z bliskich mi osób po spróbowaniu powiedziała, że to nie jest sernik tylko super sernik :D Polecam, tym bardziej że zbyt dużo pracy przy nim nie ma :DSkładniki:Spód:250g kokosowych herbatników50g wiórków kokosowych120g masła2 łyżki zmielonego cukru trzcinowegoSer:1 kg sera z wiaderka (gotowego już zmielonego)3 jajkapuszka skondensowanego słodzonego mleka2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej125 ml oleju150 g wiórków kokosowych250 ml mlekaWierzch:200 ml śmietany kremówki100 g białej czekoladywiórki kokosoweTortownica: 26 cm wyłożonej pergaminemHerbatniki mielimy, dodajemy wiórki, rozpuszczone masło i cukier. Mieszamy, przekładamy do foremki i dociskamy do dna. Odstawiamy na bok.Ser: Do garnka wlewamy mleko dodajemy wiórki i podgrzewamy. Gdy zacznie pyrkać zmniejszamy ogień i od czasu do czasu mieszając podgrzewamy około 10 minut. Następnie blendujemy na papkę i odstawiamy do przestudzenia. Wszystkie składniki na ser wkładamy do jednej dużej miski i miksujemy aż wszystko się połączy. Przelewamy do foremki i pieczemy w 160*C najpierw godzinę włączona tylko dolna grzałka. Potem zmieniamy na dolne i górne grzanie i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.Wierzch: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno (śmietana jak i naczynie w której będzie ubijana powinno być schłodzone). Do śmietany dodajemy łyżkę czekolady ubijamy gdy się połączy znowu dodajemy łyżkę i tak do wyczerpania (jeśli dodamy od razu całą czekoladę może nam się zważyć śmietana).Ciasto wyjmujemy z formy, wierzch i boki pokrywamy śmietaną a całość posypójemy wiórkami.Przechowujemy w lodówce do 5 dni