ßßß Cookit - przepis na Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

nazwa

Wykonanie

Kokosowa rozpusta dla podniebienia :D Sernik jest przepyszny, kremowy, delikatny i bardzo kokosowy :D Jedna z bliskich mi osób po spróbowaniu powiedziała, że to nie jest sernik tylko super sernik :D Polecam, tym bardziej że zbyt dużo pracy przy nim nie ma :D
Składniki:
Spód:
250g kokosowych herbatników
50g wiórków kokosowych
120g masła
2 łyżki zmielonego cukru trzcinowego
Ser:
1 kg sera z wiaderka (gotowego już zmielonego)
3 jajka
puszka skondensowanego słodzonego mleka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
125 ml oleju
150 g wiórków kokosowych
250 ml mleka
Wierzch:
200 ml śmietany kremówki
100 g białej czekolady
wiórki kokosowe
Tortownica: 26 cm wyłożonej pergaminem
Herbatniki mielimy, dodajemy wiórki, rozpuszczone masło i cukier. Mieszamy, przekładamy do foremki i dociskamy do dna. Odstawiamy na bok.
Ser: Do garnka wlewamy mleko dodajemy wiórki i podgrzewamy. Gdy zacznie pyrkać zmniejszamy ogień i od czasu do czasu mieszając podgrzewamy około 10 minut. Następnie blendujemy na papkę i odstawiamy do przestudzenia. Wszystkie składniki na ser wkładamy do jednej dużej miski i miksujemy aż wszystko się połączy. Przelewamy do foremki i pieczemy w 160*C najpierw godzinę włączona tylko dolna grzałka. Potem zmieniamy na dolne i górne grzanie i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Wierzch: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno (śmietana jak i naczynie w której będzie ubijana powinno być schłodzone). Do śmietany dodajemy łyżkę czekolady ubijamy gdy się połączy znowu dodajemy łyżkę i tak do wyczerpania (jeśli dodamy od razu całą czekoladę może nam się zważyć śmietana).
Ciasto wyjmujemy z formy, wierzch i boki pokrywamy śmietaną a całość posypójemy wiórkami.
Przechowujemy w lodówce do 5 dni
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/01/sernik-kokosowy.html