Wykonanie
Kokosowa rozpusta dla podniebienia :D Sernik jest przepyszny, kremowy, delikatny i bardzo
kokosowy :D Jedna z
bliskich mi osób po spróbowaniu powiedziała, że to nie jest sernik tylko super sernik :D Polecam, tym bardziej że zbyt dużo pracy przy nim nie ma :DSkładniki:Spód:250g
kokosowych herbatników50g
wiórków kokosowych120g
masła2 łyżki zmielonego
cukru trzcinowegoSer:1 kg
sera z wiaderka (gotowego już zmielonego)3
jajkapuszka skondensowanego słodzonego
mleka2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej125 ml
oleju150 g
wiórków kokosowych250 ml
mlekaWierzch:200 ml
śmietany kremówki100 g
białej czekoladywiórki kokosoweTortownica: 26 cm wyłożonej pergaminem
Herbatniki mielimy, dodajemy wiórki, rozpuszczone
masło i
cukier. Mieszamy, przekładamy do foremki i dociskamy do dna. Odstawiamy na bok.
Ser: Do garnka wlewamy
mleko dodajemy wiórki i podgrzewamy. Gdy zacznie pyrkać zmniejszamy ogień i od czasu do czasu mieszając podgrzewamy około 10 minut. Następnie blendujemy na papkę i odstawiamy do przestudzenia. Wszystkie składniki na
ser wkładamy do jednej dużej miski i miksujemy aż wszystko się połączy. Przelewamy do foremki i pieczemy w 160*C najpierw godzinę włączona tylko dolna grzałka.
Potem zmieniamy na dolne i górne grzanie i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.Wierzch:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno (
śmietana jak i naczynie w której będzie ubijana powinno być schłodzone). Do
śmietany dodajemy łyżkę
czekolady ubijamy gdy się połączy znowu dodajemy łyżkę i tak do wyczerpania (jeśli dodamy od razu całą
czekoladę może nam się zważyć
śmietana).Ciasto wyjmujemy z formy, wierzch i boki pokrywamy
śmietaną a całość posypójemy wiórkami.Przechowujemy w lodówce do 5 dni