ßßß
Składniki:1,5 szklanki mąki krupczatki125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę1 jajko1/2 łyżeczki soliNadzienie:5 jajek100 ml śmietany 30%100 g łososia wędzonegopęczek szczypiorkuduża kulka mozzarellikilka sztuk pomidorków koktajlowychjeśli mamy to kilka listków bazyliisól, pieprzForma do tart 30-32 cm, obciążenie w postaci suchego grochu, ryżu, fasoliZ podanych składników zagniatamy ciasto ( w przypadku gdyby ciasto nie chciało nam się lepić dodajmy łyżkę zimnej wody). Miedzy dwoma arkuszami pergaminu wałkujemy ciasto, tak żeby dopasować je do wielkości formy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki, dociskając do boków, nadmiar ścinamy nożykiem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmujemy przykrywamy pergaminem i wysypujemy równomiernie obciążenie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, następnie wyjmujemy, zdejmujemy pergamin i pieczemy jeszcze 10-15 minut do lekkiego zbrązowienia spodu tarty.Nadzienie: Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy 1/2 pęczka drobno pokrojonego szczypiorku, doprawiamy solą i pieprzem. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki, mozzarelle kroimy w plasterki albo kostkę. Na spód tarty wylewamy masę jajeczną układamy łososia, ser, pomidorki a na sam koniec posypójemy szczypiorkiem i bazylią. Pieczemy 25 minut w 180*C. Podajemy na ciepło i na zimno.* Spód do tary możemy upiec nawet dwa dni wcześniej.* Pomidorki koktajlowe możemy zastąpić pomidorem obranym ze skórki.
Nadzienie pochodzi z książki "Okrasa kontra Paskal"