Wykonanie

Składniki:1,5 szklanki
mąki krupczatki125 g zimnego
masła pokrojonego w kostkę1
jajko1/2 łyżeczki
soliNadzienie:5
jajek100 ml
śmietany 30%100 g
łososia wędzonegopęczek
szczypiorkuduża kulka
mozzarellikilka sztuk
pomidorków koktajlowychjeśli mamy to kilka listków
bazyliisól,
pieprzForma do tart 30-32 cm, obciążenie w postaci suchego
grochu,
ryżu,
fasoliZ podanych składników zagniatamy ciasto ( w przypadku gdyby ciasto nie chciało nam się lepić dodajmy łyżkę zimnej
wody).
Miedzy dwoma arkuszami pergaminu wałkujemy ciasto, tak żeby dopasować je do wielkości formy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki, dociskając do
boków, nadmiar ścinamy nożykiem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmujemy przykrywamy pergaminem i wysypujemy równomiernie obciążenie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, następnie wyjmujemy, zdejmujemy pergamin i pieczemy jeszcze 10-15 minut do lekkiego zbrązowienia
spodu tarty.Nadzienie:
Jajka mieszamy ze
śmietaną, dodajemy 1/2 pęczka drobno pokrojonego
szczypiorku, doprawiamy
solą i
pieprzem.
Łososia dzielimy na mniejsze kawałki,
mozzarelle kroimy w plasterki albo kostkę. Na spód tarty wylewamy masę jajeczną układamy
łososia,
ser,
pomidorki a na sam koniec posypójemy
szczypiorkiem i
bazylią. Pieczemy 25 minut w 180*C. Podajemy na ciepło i na zimno.* Spód do tary możemy upiec nawet dwa dni wcześniej.*
Pomidorki koktajlowe możemy zastąpić
pomidorem obranym ze skórki.

Nadzienie pochodzi z książki "Okrasa kontra Paskal"