Dzisiaj przepis na pyszną tartą z wędzonym łososiem i mozzarellą. Przepis niestety nie nasz autorski, a Pascala Brodnickiego. Tarta ta jest szybka w przygotowaniu, niezwykle smaczna i sycąca. Naprawdę warto upiec tą pyszność.Ilość porcji: duża forma do tartySkładniki:Opakowanie ciasta francuskiego150g łososia wędzonego2 duże kulki mozzarelli5 jajek100ml śmietany 30%½ puszki pomidorów w całości lub 2 pomidorySzczypiorekŁyżka masłaŁyżka mąkiPrzyprawy: sól. pieprzNa blacie rozsypujemy mąkę i lekko wałkujemy ciasto francuskie. Formę do tarty smarujemy masłem. Przenosimy ciasto na wałku do formy. Dokładnie dociskamy do brzegów i obcinamy nadmiar ciasta. Kulki mozzarelli kroimy w paski. Na cieście francuskim układamy na przemian plastry mozzarelli i kawałki wędzonego łososia w wachlarz. Następnie siekamy szczypiorek i posypujemy tatrę. Z puszki wyciągamy dwa pomidory i kroimy na kawałki, rozrzucamy na tarcie. W misce rozbijamy pięć jajek oraz dolewamy śmietanę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Uważamy na ilość soli, gdyż łosoś wędzony jest słony. Wylewamy mieszankę na tarte. Zapiekamy w piekarniku ustawionym na 180 stopni przez 20 minut. Jajka muszą się całkowicie ściąć. Podajemy na ciepło. Smacznego :)