ßßß Cookit - przepis na Tarta z wędzonym łososiem i mozzarellą według Pascala Brodnickiego

Tarta z wędzonym łososiem i mozzarellą według Pascala Brodnickiego

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na pyszną tartą z wędzonym łososiem i mozzarellą. Przepis niestety nie nasz autorski, a Pascala Brodnickiego. Tarta ta jest szybka w przygotowaniu, niezwykle smaczna i sycąca. Naprawdę warto upiec tą pyszność.
Ilość porcji: duża forma do tarty
Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
150g łososia wędzonego
2 duże kulki mozzarelli
5 jajek
100ml śmietany 30%
½ puszki pomidorów w całości lub 2 pomidory
Szczypiorek
Łyżka masła
Łyżka mąki
Przyprawy: sól. pieprz
Na blacie rozsypujemy mąkę i lekko wałkujemy ciasto francuskie. Formę do tarty smarujemy masłem. Przenosimy ciasto na wałku do formy. Dokładnie dociskamy do brzegów i obcinamy nadmiar ciasta. Kulki mozzarelli kroimy w paski. Na cieście francuskim układamy na przemian plastry mozzarelli i kawałki wędzonego łososia w wachlarz. Następnie siekamy szczypiorek i posypujemy tatrę. Z puszki wyciągamy dwa pomidory i kroimy na kawałki, rozrzucamy na tarcie. W misce rozbijamy pięć jajek oraz dolewamy śmietanę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Uważamy na ilość soli, gdyż łosoś wędzony jest słony. Wylewamy mieszankę na tarte. Zapiekamy w piekarniku ustawionym na 180 stopni przez 20 minut. Jajka muszą się całkowicie ściąć. Podajemy na ciepło. Smacznego :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/01/tarta-z-wedzonym-ososiem-i-mozzarella.html