ßßß
Myślałam o tym przepisie od dwóch lat w końcu stwierdziłam weź się do roboty i upiecz te pierożki. Tym bardziej, że zbliża się tłusty czwartek i może to być inna ciekawa propozycja na ten dzień. Czy mi smakowało i jestem zadowolona z efektu? średnio. Co mi nie pasowało - w trakcie wyrabiania ciasto cały czas kleiło mi się do rąk musiałam podsypywać mąką, co z czasem zaczęło mnie irytować. Dodatek mąki uwzględniłam w przepisie. W końcu stwierdziłam, że daje sobie spokój i zaczęłam mocno oprószone ciasto rozciągać w rekach bo o rozwałkowaniu nie było szans. Jeśli chodzi o smak pierożka to jakoś nie powalił mnie na kolana, ale było smaczne i można zjeść przy kawie. Przepis może też zainteresować osoby, które są na diecie bo do przygotowania została wykorzystana niewielka ilość tłuszczu i cukru.Składniki:1 kg mączystych ziemniaków200-250g mąki + do podsypania1 łyżeczka soli1/2 szklanki cukru pudru1 jajkoNadzienie:0,5 kg jabłek3 łyżki cukru trzcinowego2 łyżki kwaśnej śmietany 18%1/2 łyżeczki cynamonusok z cytrynyew. kardamonew. rodzynkiDodatkowo:50 g rozpuszczonego masła1 jajko1 łyżka mlekacukier do posypaniaDzień wcześniej gotujemy ziemniaki (nie dodajemy soli!). Studzimy. Następnie mielimy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy jajko i ziemniaki. Zagniatamy, jeśli ciasto będzie się jeszcze mocno kleić dosypmy mąki. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki ciasta, kulamy w rękach kulkę, oprószamy mąką i spłaszczamy tworząc okrągły niezbyt gruby placek. Brzegi smarujemy masłem, układamy nadzienie i zlepiamy brzegi. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka, posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor około 35-40 minut w 180*C.Nadzienie: jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pozostałe składniki nadzienia i mieszamy.
Przepis z gazety wyborczej