Wykonanie

Składniki na 12 sztuk:100 g
mąki pszennej100 g
mąki krupczatki100 g
cukru aromatycznego -->>1 łyżeczka
sodyszczypta
soli200 ml
mleka100 ml
oleju2
jajkaNadzienie:100 g marcepanu3 łyżki
dżemu morelowego20 g drobno pokrojonych
orzechówPolewa:250 g
sera mascarpone2 łyżki
mleka albo
śmietanki1 czubata łyżka
cukru pudrujeśli mamy to możemy dodać 1 łyżkę
wody pomarańczowejozdoby
cukrowe do dekoracjiCiasto: potrzebne nam będą dwie miski. W jednej mieszamy mokre składniki w drugiej suche. Do suchych wlewamy mokre i chwile mieszamy.Nadzienie: Marcepan mieszamy z
dżemem, gdy składniki się połączą dodajemy
orzechy.Do papilotek wkładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę nadzienia i przykrywamy łyżką ciasta. Maksymalnie ciasto powinno sięgać do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy 20-25 minut w 180*C. Studzimy.
Serek mascarpone mieszamy z
mlekiem i
cukrem. Przy pomocy noża nakładamy
serek na babeczkę. Dekorujemy ozdobami cukrowymi.* aromatyczny
cukier możemy zastąpić zwykłym a do ciasta dodajmy odrobinę przypraw korzennych.