Wykonanie

Od dłuższego czasu poszukuje idealnego przepisu na
ciasto drożdżowe trwało to dość długo, ale myślę, że w końcu mi się udało. Jak do tej
pory jest to najlepsze
ciasto drożdżowe jakie
jadłam, możne się to jeszcze zmieni, ale na dzień dzisiejszy to jest TO. Jest sprężyste, puszyste, mięciutkie i wyborne w smaku. Robi się je trochę inaczej bo przeważnie jest tak, że wszystkie składniki dodajemy do
mąki a tu jest odwrotnie do mokrych składników wsypujemy
mąkę. Ciasto znalazło się w towarzystwie nutelli i
śliwek. Jak dla mnie świetne i bardzo smaczne połączenie! Polecam jeśli nawet nie macie ochoty na kołacz to chociaż zapiszcie sobie przepis na
ciasto drożdżowe bo moim zdaniem jest świetne!Składniki:400 g
mąki ( przesianej)100 g
masła rozpuszczone i przestudzone150 ml letniego
mleka30 g
drożdży100 g
cukru2
jajkanutellaokoło 500 g
śliwek węgierek
cukier puder do posypaniaTortownica 28-30 cmZaczyn: Do 60 ml
mleka wkruszamy
drożdże, dodajemy łyżeczkę
cukru i
mąki, mieszamy do rozpuszczenia następnie odstawiamy na 5 minut.Do dużej miski wbijamy jedno
jajko i
żółtko (
białko zostawiamy na później), wsypujemy
cukier i mieszamy drewniana łyżką aż masa
zrobi się jasna a
cukier się rozpuści. Cały czas mieszając wlewamy cienkim strumykiem
masło a następnie
mleko, dodajemy
drożdże i chwilkę mieszamy. Do naszych płynnych składników wsypujemy
mąkę, mieszamy a gdy składniki już się połączą odkładamy łyżkę i zagniatamy ciasto dłonią około 3 minut. Ciasto musi być sprężyste! Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na godzinę.Gdy ciasto już nam ładnie wyrośnie, przekładamy je na oproszoną
mąką stolnice i wałkujemy na kształt prostokąta. Mój miał wymiary 40x50cm ale można zrobić mniejszy. Prostokąt ciasta dzielimy na trzy mniejsze, na środku każdego rozsmarowujemy nutellę ( ja kładłam po dwie łyżki na każdą część. Można więcej) i zwijamy każdą część ciasta osobno jak roladę. Pierwszy kawałek układamy przy brzegu formy kolejny w miejscu zakończenia tworząc w ten sposób coś na kształt
ślimaka. Kawałki ciasta nie mogą zbytnio do siebie przylegać.
Miedzy jednym kawałkiem ciasta a drugim wkładamy umyte, wypestkowane połówki
śliwek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Do
białka dodajemy łyżeczkę
mleka albo
śmietanki, lekko mieszamy i smarujemy wierzch ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 minut. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.- zamiast nutelli możemy wykorzystać
dżem, masę
makową, almond cream,
ser itp.
