ßßß
Kolejne już drożdżówki tym razem z owocami jesieni - śliwkami. Pysznie kwaśne śliwki i orzechowa kruszonka idealnie do siebie pasują :) To na prawdę dobre połączenie! Warto spróbować tym bardzie, że przepis jest prosty no i jest wersja ekspresowa z wykorzystaniem piekarnika do wyrastania ciasta ( dla mało cierpliwych czyt. mnie ) :)
Składniki : ( na 15 drożdżówek )* 250 ml mleka,* 40 g drożdży,* 500 g mąki, plus do podsypania,* 2 łyżeczki cukru wanilinowego,* 3 jajka,* 50 g masła, rozpuszczonego,* 500 g śliwek,* 2 łyżki cukru,Składniki na orzechową kruszonkę :* 1 łyżka miękkiego masła,* 2 łyżki cukru pudru,* 2 łyżki mąki,* 40 g orzechów bardzo drobno posiekanych,
Przygotowanie :Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieć palcami.W minimum pół litrowym naczyniu przygotuj zaczyn.W 250 ml ciepłego mleka rozpuść dwie łyżki cukru, dwie łyżki mąki i pokruszone drożdże.Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. W wersji przyspieszonej wstaw do nagrzanego do 40 stopni Celsjusza piekarnika i zostaw na około 5 minut ( uważaj bo może wykipieć ).Śliwki umyj i osusz, wyjmij pestki i przekrój śliwki na połówki ( duże na ćwiartki ) wymieszaj z dwoma łyżkami cukru i odstaw.Pozostałą mąkę przesiej do miski razem z cukrem wanilinowym, dodaj dwa jajka, 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła a także powstały zaczyn. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto - w razie gdyby było zbyt klejące dodaj mąki.Ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut - ciasto powinno podwoić swoją objętość. W wersji przyśpieszonej wstaw miskę do piekarnika ( 40 stopni ) na około 10-15 minut.Gotowe ciasto rozwałkuj, podsypując mąką, na grubość około 1.5 cm - będzie to bardzo łatwe.Następnie przy użyciu szklanki wytnij koła, pozostałe ciasto zagnieć, rozwałkuj i wytnij kółka. "Placki" ułóż na papierze do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut - szybka wersja do piekarnika ( 40 stopni ) na 5 minut.W wyrośniętych plackach dnem szklanki ( mniejszej niż do wykrawania ) delikatnie zrób wgłębienia.W dołeczkach układaj kawałki śliwek.Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.Drożdżówki posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 12-15 minut - do czasu aż brzegi ładnie się zarumienią.
WERSJA DO DRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek )https://drive.google.com/file/d/0B2Bd2UdC44X4Zjdua0lnX1dta1E/view?usp=sharing