Wykonanie

Kolejne już drożdżówki tym razem z
owocami jesieni -
śliwkami. Pysznie kwaśne
śliwki i orzechowa kruszonka idealnie do siebie pasują :) To na prawdę dobre połączenie! Warto spróbować tym bardzie, że przepis jest prosty no i jest wersja ekspresowa z wykorzystaniem piekarnika do wyrastania ciasta ( dla mało cierpliwych czyt. mnie ) :)

Składniki : ( na 15 drożdżówek )* 250 ml
mleka,* 40 g
drożdży,* 500 g
mąki, plus do podsypania,* 2 łyżeczki
cukru wanilinowego,* 3
jajka,* 50 g
masła, rozpuszczonego,* 500 g
śliwek,* 2 łyżki
cukru,Składniki na
orzechową kruszonkę :* 1 łyżka miękkiego
masła,* 2 łyżki
cukru pudru,* 2 łyżki
mąki,* 40 g
orzechów bardzo drobno posiekanych,

Przygotowanie :Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieć palcami.W minimum pół litrowym naczyniu przygotuj zaczyn.W 250 ml ciepłego
mleka rozpuść dwie łyżki
cukru, dwie łyżki
mąki i pokruszone
drożdże.Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. W wersji przyspieszonej wstaw do nagrzanego do 40 stopni Celsjusza piekarnika i zostaw na około 5 minut ( uważaj bo może wykipieć ).
Śliwki umyj i osusz, wyjmij pestki i przekrój
śliwki na połówki ( duże na ćwiartki ) wymieszaj z dwoma łyżkami
cukru i odstaw.Pozostałą
mąkę przesiej do miski razem z
cukrem wanilinowym, dodaj dwa
jajka, 50 g rozpuszczonego i przestudzonego
masła a także powstały zaczyn. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto - w razie gdyby było zbyt klejące dodaj
mąki.Ciasto przełóż do miski wysmarowanej
oliwą, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut - ciasto powinno podwoić swoją objętość. W wersji przyśpieszonej wstaw miskę do piekarnika ( 40 stopni ) na około 10-15 minut.Gotowe ciasto rozwałkuj, podsypując
mąką, na grubość około 1.5 cm - będzie to bardzo łatwe.Następnie przy użyciu szklanki wytnij koła, pozostałe ciasto zagnieć, rozwałkuj i wytnij kółka. "Placki" ułóż na papierze do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut - szybka wersja do piekarnika ( 40 stopni ) na 5 minut.W wyrośniętych plackach dnem szklanki ( mniejszej niż do wykrawania ) delikatnie zrób wgłębienia.W dołeczkach układaj kawałki
śliwek.Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym
jajkiem.Drożdżówki posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 12-15 minut - do czasu aż brzegi ładnie się zarumienią.

WERSJA DO DRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek )https://drive.google.com/file/d/0B2Bd2UdC44X4Zjdua0lnX1dta1E/view?usp=sharing