Wykonanie
Trochę zwariowana propozycja na ciasto
biszkoptowe z
galaretką :D Dwa
biszkopty nasączyłam
galaretką i przełożyłam kremem na bazie
serka mascarpone. Wyszło oczywiście pysznie!
Biszkopt jest wilgotny, kolorowy, bardzo pozytywny i zachęca do spróbowania. Zdecydowałam się na
ser mascarpone bo jest kremowy, słodkawy, gęsty dzięki
czemu nie ma potrzeby dodawania już
żelatyny. A i świetnie komponuje się
smakowo z
biszkoptem. Z
tortu najbardziej będą zadowolone dzieci :}Składniki na 2
biszkopty:8
jajek300 g
cukru80 g
maki ziemniaczanej170 g
mąki pszennejNadzienie:2
galaretki o różnych smakach750 g
sera mascarpone200 ml
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudru1
laska wanilii4
białka ubijamy ze szczyptą
soli. Gdy piana będzie prawie sztywna wsypujemy pomalutku 150 g
cukru, następnie dodajemy po jednym
żółtko. Cały czas ubijamy do momentu aż pod palcami nie będzie wyczuwalny
cukier. Wsypujemy
mąki 40 g
mąki ziemniaczanej, 85 g
mąki pszennej i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia ( tylko i wyłącznie dno). Tortownicy nie natłuszczamy! Pieczemy do suchego patyczka około 40-45 minut w temp. 160*C. Po wyjęciu ciasta z piekarnika zrzucamy je na podłogę z wysokości około 60 cm. Studzimy. Tak samo postępujemy z drugim
biszkoptem.Gdy
biszkopty już ostygną, wyjmujemy z foremki i
ostrym nożem delikatnie ścinamy wierzch. Przy użyciu rurki mniej więcej o średnicy 1 cm ( ja wykorzystałam rurkę od długopisu) robimy zagłębienia w cieście. Najlepiej jest pod spód wsunąć rękę a drugą ręką delikatnie przekręcając rurkę zrobić dziury tak aby nie przebić
spodu ciasta. Można to wyczuć jak rurka się zbliża.
Każdą
galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku (w osobnych naczyniach, najlepiej z dzióbkiem). Jedną
galaretką polać jeden
biszkopt, drugi
biszkopt polać drugą
galaretką. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny (u mnie cała noc).Nadzienie:
Śmietanę kremówkę ubić. Do naczynia przełożyć
serki, ziarenka
wanilii,
cukier puder chwilę miksować na najwyższych obrotach. Połączyć
ser ze
śmietaną. Wyjąć
biszkopty z lodówki. Kolor
biszkoptu, który ma być na górze, a który na dole zależy od was. Na
biszkopt wykładamy 1/2 część kremu i przykrywamy drugim
biszkoptem. Część dziurkowana ciasta powinna znaleźć się w środku. Boki i górę
tortu smarujemy pozostałym kremem. Dowolnie dekorujemy. Przed podaniem tort powinien być około godziny w lodówce albo w chłodnym miejscu.
* Przepis na
biszkopt rzucany pochodzi z Moich Wypieków