Wykonanie
5 (100%) 4 vote[s]Pyszny torcik
truskawkowo galaretkowy , to jedno z niewielu ciast które potrafię zrobić . Jest banalnie prosty , wiadomo , skoro mi się udaje to każdy go
zrobi 😉
Powiem Wam w sekrecie ,że moje zdolności cukiernicze są takie , że potrafię upiec krem ,a ubić ciasto z paczki… 🙂 Wiem niebywałe , a jednak … Jestem cukierniczym dyslektykiem i jeśli zamieszczam jakiś przepis na słodkości , możecie być pewni , że nawet Wasz
pies upiecze to doskonale 😉 . A tak poważnie , cudowne ciasto – tort , delikatny , wcale nie suchy , dzięki
galaretce biszkopt , który normalnie staje mi w gardle jest po prostu pyszny … No i oczywiście
truskawki , kto ich nie lubi , a sezon na nie już się rozpoczyna .. 😉

składniki :
biszkopt :5
jajek3/4 szklanki
cukru pudru ( lub zwykły zmielony w młynku do
kawy )3/4 szklanki
mąki pszennej (tortowej)1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejkrem ( według przepisu Anny Starmach 😉 ) :500 ml
śmietanki kremówki 30 lub 36% (polecam Łowicz lub Łaciatą)500 g
serka mascarpone1
laskę wanilii3 łyżki
cukru pudrudodatkowo :
truskawki , najlepiej duże i świeże1 opakowanie
galaretki truskawkowej
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę . Pod koniec ubijania dodajemy małymi porcjami
cukier puder , cały czas ubijając
białko . Następnie
żółtka, nadal ubijając. Przestajemy ubijać i delikatnie wsypujemy do masy , przesianą
mąkę . Mieszamy łyżką do połączenia składników . Jeśli na tym etapie użyjecie miksera
biszkopt nie wyrośnie .Tortownicę o średnicy 23 – 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować
boków. Ciasto delikatnie przelewamy do tortownicy i wygładzamy wierzch . Nagrzewamy piekarnik do 160 C . Pieczemy w temperaturze 160 – 170º C przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka z włączoną grzałką górną i dolną bez termoobiegu . Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. To nie żart , ten zabieg powoduje że
biszkopt jest równy . .Po czym zostawiamy nadal w formie do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przecinamy na 3 – 4 blaty. Czas na krem .
Śmietanę i
serek przekładamy do miski. Dodajemy ziarenka wyciągnięte z rozkrojonej
laski wanilii oraz
cukier puder przesiany przez sitko. Całość ubijamy mikserem, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość. Krem jest gotowy gdy przypomina konsystencją bardzo mocno ubitą , sztywną
śmietanę .
Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu . Schładzamy , ma być zimna ale jeszcze płynna . Każdy blat
biszkoptu nasączamy obficie
galaretką , przekładamy kremem . Trzeba to robić szybko ,żeby
biszkopt nie rozmiękł bo trudno będzie się składał . Całość wykańczamy kremem i na wierzchu układamy warstwę
truskawek . Wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny przed podaniem . Serwujemy schłodzony . Smacznego !