Wykonanie

Mieszkam w Wielkopolsce i na moim blogu nie może zabraknąć przepisu na tę słynną w naszym regionie potrawę. Przedstawiam, Wam mój sposób na pyry z gzikiem.Przygotowanie: 15 minut | Gotowanie: 15 minut | Pieczenie: 25 minutPorcja dla 3-4 osóbSkładniki:
Ziemniaki1 kg
ziemniaków3-4 łyżki
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku0,5 łyżeczki
tymianku0,5 łyżeczki
ziół prowansalskich0,5 łyżeczki
rozmarynusól morska i
pieprzSerokoło 0,5 kg
sera białego półtłustego
szczypiorekokoło 300 ml kwaśnej
śmietany 18%rzodkiewkasól i
pieprzZiemniaki gotujemy w mundurkach prawie do miękkości. Do miski wlewamy
oliwę, dodajemy
zioła, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól i
pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ziemniaki pokroić naćwiartki i przełożyć do miski. Obtoczyć pyry w przyprawach. Wyłożyć na blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 220*C przez 25 minut.Do
sera dodajemy
śmietanę,
szczypiorek,
rzodkiewkę,
sól i
pieprz do smaku wszystko razem mieszamy.


Sugestie:-
rzodkiewkę można zastąpić
kiełkami albo
śledziem- do gziku pasuje
jajko sadzone