Wykonanie
Pyszny, aromatyczny
chleb, o wyraźnym smaku
czosnku. Bardzo łatwy w wykonaniu oraz dość szybk i . Polecam wszystkim wielbicielom
czosnku oraz
pieczywa czosnkowego. Idealny do
serów i
wędlin.

zaczyn:150 ml
wody1 opakowanie
drożdży instant (7 g)1 łyżeczka
cukru100 g
mąki pszennej typ 650--------------------------ciasto:250 ml
wodyok. 400
mąki pszennej typ 6502 łyżki
mąki żytniej2 łyżki
oleju1 łyżeczka
solimasło czosnkowe:2 łyżki
masła2 łyżki siekanej
natki pietruszki5 ząbków
czosnku1 łyżeczka
soliok. 1/2 szklanki startego
ostrego sera, np.
cheddar,
parmezan,
grana padano2. Do przygotowanego zaczynu dodać
wodę,
olej i
sól. Wymieszać. Następnie wsypać
mąkę razową,
mąkę typu 650 i wyrobić na gładkie, spójne ciasto. W razie potrzeby podsypać więcej
mąki, ale nie za dużo, by
chleb nie wyszedł za twardy, najlepiej dodawać stopniowo. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.Przygotować
masło czosnkowe: w małym rondelku rozpuścić
masło. Zdjąć z ognia, dodać przeciśnięty
czosnek,
pietruszkę oraz
sól, wymieszać.3. Po tym czasie ciasto wyrobić ponownie, odgazować, uderzając w nie dłonią, i uformować z niego prostokąt.Ciasto posmarować równomiernie przygotowanym
masłem czosnkowym i posypać
startym serem. ok. łyżkę
sera pozostawić, do posypania później
chleba z wierzchu.Ciasto zrolować jak roladę, umieścić w podłużnej formie do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. D o rondelka, w którym robiliśmy
masło czosnkowe wlać ok. 2 łyżki
mleka.
Mlekiem o aromacie
czosnku p osmarować
chle b.4. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. przez 10 minut. Po tym czasie spryskać wnętrze piekarnika
wodą i obniżyć temperaturę do 180 st. Piec jeszcze 20-30 minut, do suchego patyczka. Na 10 minut przed końcem pieczenia
chleb posypać resztą
sera. Upieczony
chleb studzić na kratce, wyjęty z formy.