Roladki z naleśników nadziewane kremowym serkiem mascarpone,są prostą w przygotowaniu przystawką.Podaje się je w temperaturze pokojowej.Idealne na lunch, szybką przekąskę lub spotkanie ze znajomymi.Składniki na farsz:250 g serka mascarpone200 g wędzonego łososiadowolna ilość świeżych liści szpinakuząbek czosnkusól do smakuświeżo zmielony czarny pieprzkiełki np.pora, rzodkiewkiSkładniki na ciasto naleśnikowe:300 g mąki500 ml mleka2 jajkaszczypta soli50 g roztopionego masła do ciastamasło lub olej roślinny do smażeniaMąkę przesiałam do miski, posoliłam, wlałam roztopione masło i wbiłam jajka.Rozmieszałam i mieszając, stopniowo wlewałam mleko.Mieszałam do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji.W miarę potrzeby można dolewać mleka lub dosypywać mąki.Smażyłam na patelni posmarowanej olejem.Mając już usmażone naleśniki, zajmijmy się farszem.Najpierw serekmascarpone.Dodałam do niego starty ząbek czosnku. sól i pieprz.Wymieszałam.Pora na wędzonego łososia.Pokroiłam go na mniejsze kawałki.Placki naleśnikowe smarowałam serkiem.Na nim układałam kawałki łososia.Kolej na umyte liście szpinaku.Oderwałam z nich grubsze łodyżki i ułożyłam na łososiu.Można na nie jeszcze ułożyć kiełki np.pora.Ja na kiełki ułożyłam roladki.Zwinęłam naleśniki w rulony i pokroiłam pod kątem, na małe kawałki.Wyłożyłam talerz kiełkami i ułożyłam na nich roladki.Smacznego!