ßßß Cookit - przepis na ROLADKI ZE SZPINAKIEM, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MASCARPONE

ROLADKI ZE SZPINAKIEM, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MASCARPONE

nazwa

Wykonanie

Roladki z naleśników nadziewane kremowym serkiem mascarpone,
są prostą w przygotowaniu przystawką.
Podaje się je w temperaturze pokojowej.
Idealne na lunch, szybką przekąskę lub spotkanie ze znajomymi.
Składniki na farsz:
250 g serka mascarpone
200 g wędzonego łososia
dowolna ilość świeżych liści szpinaku
ząbek czosnku
sól do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz
kiełki np.pora, rzodkiewki
Składniki na ciasto naleśnikowe:
300 g mąki
500 ml mleka
2 jajka
szczypta soli
50 g roztopionego masła do ciasta
masło lub olej roślinny do smażenia
Mąkę przesiałam do miski, posoliłam, wlałam roztopione masło i wbiłam jajka.
Rozmieszałam i mieszając, stopniowo wlewałam mleko.
Mieszałam do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji.
W miarę potrzeby można dolewać mleka lub dosypywać mąki.
Smażyłam na patelni posmarowanej olejem.
Mając już usmażone naleśniki, zajmijmy się farszem.
Najpierw serek mascarpone.
Dodałam do niego starty ząbek czosnku. sól i pieprz.
Wymieszałam.
Pora na wędzonego łososia.
Pokroiłam go na mniejsze kawałki.
Placki naleśnikowe smarowałam serkiem.
Na nim układałam kawałki łososia.
Kolej na umyte liście szpinaku.
Oderwałam z nich grubsze łodyżki i ułożyłam na łososiu.
Można na nie jeszcze ułożyć kiełki np.pora.
Ja na kiełki ułożyłam roladki.
Zwinęłam naleśniki w rulony i pokroiłam pod kątem, na małe kawałki.
Wyłożyłam talerz kiełkami i ułożyłam na nich roladki.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2015/05/roladki-ze-szpinakiem-wedzonym-ososiem.html