ßßß
Uwielbiam przeróżnego rodzaju sałatki.Są kolorowe, pełne warzyw i owoców.Lekkie a zarazem sycące.Często z niczego może powstać coś pysznego.Eksperymentuję czasem i łączę różne składniki.Wy też?Dzisiejsza sałatka zjest naprawdę fajną i smaczną propozycją.Można dodać zamiast suszonych pomidorów, świeże koktajlowe,a całość posypać np.prażonymi ziarnami słonecznika.Sałatki można naprawdę komponować na wiele sposobów.W końcu to Wasza kuchnia i Wasze smaki ;-)
Składniki na sałatkę:kawałek wędzonego łososiadojrzałe awokado1 mała czerwona cebulagarść czarnych oliwekroszponka / rukola4-6 sztuk suszonych pomidorów / świeżych koktajlowychSkładniki do przyprawienia sałatki:5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno / oliwa extra vergine / sok z cytryny2-3 łyżki octu winnegosólświeżo zmielony czarny pieprz lubSos do sałatki:3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin1-2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego1 łyżka miodu1 łyżeczka musztardy francuskiej lub dijonsólpieprzząbek czosnku (opcjonalnie)zioła prowansalskie (opcjonalnie)Pierwsza warstwa to umyte listki roszponki.
Oderwałam z nich korzonki i ułożyłam na talerzu.
Kolejna to pokrojona w piórka czerwona cebula.
Awokado obrane ze skórki i pokrojone na kawałeczki.
Na nie ułożyłam plasterki czarnych oliwek.
Pora na główny składnik czyli wędzonego łososia.
Rozdrobniłam go na kawałki i dodałam do sałatki.
Ostatnim składnikiem są suszone pomidory.
Pokroiłam je w paseczki i ułożyłam na wierzchu.
Można zrobić sos wg.powyższych składników.