ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA Z AWOKADO ROSZPONKĄ SZYNKĄ PARMEŃSKĄ MOZZARELLĄ I PRAŻONYMI ZIARNAMI SEZAMU

SAŁATKA Z AWOKADO ROSZPONKĄ SZYNKĄ PARMEŃSKĄ MOZZARELLĄ I PRAŻONYMI ZIARNAMI SEZAMU

nazwa

Wykonanie

Roszponka ma lekko orzechowy smak.
Zielona, pełna witaminy C i żelaza.
Źródło prowitaminy A, witamin z grupy B.Znajdziemy w niej wapń i fosfor.
Roszponka działa pobudzająco na trawienie i kojąco na system nerwowy –
ma również działanie uspokajające.
Awokado często nazywa się owocem alfabetu,
ponieważ zawiera w sobie prawie wszystkie rodzaje
witamin: A, C, E, K i witaminy z grupy B6.
Kwas foliowy, którego jest bardzo dużo w awokado, chroni przed chorobami serca.
Obniża poziom cholesterolu
Działa też korzystnie w zapobieganiu chorobom układu krążenia i serca.
Jest bardzo kaloryczny około 220kcal/100gram i do tego tłusty 23 grama tłuszczu na każde 100 gram owocu.
Składniki:
1 szt.awokado
roszponka
0,5 szt. czerwonej cebuli
4 szt.suszonych pomidorów
10 szt.czarnych oliwek
4 plastry szynki parmeńskiej
125 g. mozzarelli
1 łyżka bialego sezamu
1 łyżka czarnego sezamu
2 kromki bułki na grzanki
zioła
Sos do sałatki:
3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka soku z cytryny lub ocet winny
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy francuskiej lub dijon
sól
pieprz
ząbek czosnku (opcjonalnie)
zioła prowansalskie (opcjonalnie)
Roszponkę umyłam.
Oderwałam końcówki korzeni.
Do liści dodałam pokrojoną czerwoną cebulę.
Pokroiłam suszone pomidory.
i pokrojone czarne oliwki.
Obrałam miękkie i dojrzałe awokado ze skórki.
Przekroiłam je na pół i pokroiłam w plasterki.
Dodałam do pozostałych składników.
Plasterki szynki parmeńskiej pokroiłam i one również powędrowały do sałatki.
Wszystkie składniki wymieszałam razem
z dodaną na koniec mozzarellą.
Kromki bułki pokroiłam w kostkę.
Podpiekłam je na patelni na złoty kolor.
Można je posypać ziołami prowansalskimi.
Podprażyłam również ziarna białego i czarnego sezamu.
W miseczce wymieszałam wszystkie składniki do sosu.
Polałam nim sałatkę.
Na wierzch posypałam grzanki i uprażony sezam.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2012/11/saatka-z-awokado-roszponka-szynka.html