Roszponka ma lekko orzechowy smak.Zielona, pełna witaminy C i żelaza.Źródło prowitaminy A, witamin z grupy B.Znajdziemy w niej wapń i fosfor.Roszponka działa pobudzająco na trawienie i kojąco na system nerwowy –ma również działanie uspokajające.Awokado często nazywa się owocem alfabetu,ponieważ zawiera w sobie prawie wszystkie rodzajewitamin: A, C, E, K i witaminy z grupy B6.Kwas foliowy, którego jest bardzo dużo w awokado, chroni przed chorobami serca.Obniża poziom cholesteroluDziała też korzystnie w zapobieganiu chorobom układu krążenia i serca.Jest bardzo kaloryczny około 220kcal/100gram i do tego tłusty 23 grama tłuszczu na każde 100 gram owocu.Składniki:1 szt.awokadoroszponka0,5 szt. czerwonej cebuli4 szt.suszonych pomidorów10 szt.czarnych oliwek4 plastry szynki parmeńskiej125 g. mozzarelli1 łyżka bialego sezamu1 łyżka czarnego sezamu2 kromki bułki na grzankiziołaSos do sałatki:3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin1 łyżka soku z cytryny lub ocet winny1 łyżka miodu1 łyżeczka musztardy francuskiej lub dijonsólpieprzząbek czosnku (opcjonalnie)zioła prowansalskie (opcjonalnie)Roszponkę umyłam.Oderwałam końcówki korzeni.Do liści dodałam pokrojoną czerwoną cebulę.Pokroiłam suszone pomidory.i pokrojone czarne oliwki.Obrałam miękkie i dojrzałe awokado ze skórki.Przekroiłam je na pół i pokroiłam w plasterki.Dodałam do pozostałych składników.Plasterki szynki parmeńskiej pokroiłam i one również powędrowały do sałatki.Wszystkie składniki wymieszałam razemz dodaną na koniec mozzarellą.Kromki bułki pokroiłam w kostkę.Podpiekłam je na patelni na złoty kolor.Można je posypać ziołami prowansalskimi.Podprażyłam również ziarna białego i czarnego sezamu.W miseczce wymieszałam wszystkie składniki do sosu.Polałam nim sałatkę.Na wierzch posypałam grzanki i uprażony sezam.Smacznego!