Rabarbar jest moim odkryciem tego lata.Jego kwaskowaty smak przypadł mi bardzo do gustu.A w połączeniu ze słodkim,kruchym ciastem jest wprost przepyszny.Polecam również z rabarbarem:ciasteczkaserowe z rabarbaremindyk z sosem rabarbarowymciasto drożdżowe z rabarbaremA także kruche ciasto jak w dzisiejszym wpisie ale ze śliwkamiDzisiejsze wariacje są również z tym kwaskowatym warzywem.Składniki:6-8 łodyg rabarbaru250g konfitury truskawkowej3 szklanki mąki1,5 kostki margaryny4 żółtkaniecała szklanka cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczeniacukier puder do posypaniaPrzesiałam mąkę.Dodałam proszek do pieczenia.Wsypałam cukier.Wbiłam żółtka.Następny składnik to miękka, pokrojona margaryna.Zagniotłam ciasto.Podzieliłam je na dwie części i włożyłam na 30-40 minut do lodówki.Rabarbar umyłam, odkroiłam twarde końce i pokroiłam na kawałki.Dodałam do niego 250g konfitury truskawkowej (własnej produkcji) i wymieszałam.Można zamiast niej posypać rabarbar dwoma łyżkami cukru.Formę o wymiarach 35cm na 25cm wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą.Wyjęłam jedną część ciasta z lodówki.Wylepiłam nim blachę.Wyłożyłam na nie rabarbar.Na rabarbar starłam drugą połowę ciasta.Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika.Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.Gdy wystygło, posypałam ciasto cukrem pudrem.Smacznego!