Wykonanie
Ciasto z
rabarbarem i kompot
truskawkowy - idealny podwieczorek na czerwcowe popołudnie ;)SKŁADNIKI:4 szklanki
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 kostka
margaryny1
jajko2
żółtka1 szklanka
cukru7 łyżekśmietany 18%1 kg
rabarbaruRabarbar umyć, obrać, pokroić na kawałki, przełożyć do miski i przesypać 1/2 szklanki
cukru. Odstawić na 2-3 godziny. Odsączyć. Składniki na ciasto szybko połączyć, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno 2/3 ciasta. Podpiec 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Wyłożyć
rabarbar i przykryć pozostałym
ciastem. Piec jeszcze 30 minut. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.