Boczniakjest grzybem odznaczającym się wysoką wartością odżywczą,walorami smakowymi oraz właściwościami prozdrowotnymi,dzięki czemu poszukiwany jest na rynku jakoatrakcyjny towar konsumpcyjny i przetwórczy.Jest bogatszy niż inne gatunki grzybów w witaminy z grupy B oraz w witaminę PP.Wartości smakowe boczniaka są oceniane bardzo wysoko.Boczniaki można przechowywać w lodówce przez kilka dni,zamrożone są w stanie przetrwać nawet pół roku bez utraty smaku i wartości odżywczych.Składniki:0,5kg boczniaków1 cebulaszklanka śmietany 18%koperekłyżka koncentratu pomidorowegopieprz czarnyłyżka sosu sojowego2 ząbki czosnkusólolejparmezanmakaron typu pappardelle LubelliGrzyby umyłam.Pokroiłam w paseczki.Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju.Dodałam do niej pokrojone grzyby.Wymieszałam i dodałam starte ząbki czosnku.Smażyłam aż woda którą puściły boczniaki odparowała.Doprawiłam solą i pieprzem.Wlałam sos sojowy.Wlałam śmietanę.Wsypałam pokrojony koperek.Dodałam łyżkę koncentratu pomidorowego.Chwilę wszystko podsmażyłam.Podawałam z makaronem typu pappardelle.Posypałam wszystko parmezanem.Smacznego!