ßßß Cookit - przepis na MAKARON Z BOCZNIAKAMI

MAKARON Z BOCZNIAKAMI

nazwa

Wykonanie

Boczniak
jest grzybem odznaczającym się wysoką wartością odżywczą,
walorami smakowymi oraz właściwościami prozdrowotnymi,
dzięki czemu poszukiwany jest na rynku jako
atrakcyjny towar konsumpcyjny i przetwórczy.
Jest bogatszy niż inne gatunki grzybów w witaminy z grupy B oraz w witaminę PP.
Wartości smakowe boczniaka są oceniane bardzo wysoko.
Boczniaki można przechowywać w lodówce przez kilka dni,
zamrożone są w stanie przetrwać nawet pół roku bez utraty smaku i wartości odżywczych.
Składniki:
0,5kg boczniaków
1 cebula
szklanka śmietany 18%
koperek
łyżka koncentratu pomidorowego
pieprz czarny
łyżka sosu sojowego
2 ząbki czosnku
sól
olej
parmezan
makaron typu pappardelle Lubelli
Grzyby umyłam.
Pokroiłam w paseczki.
Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju.
Dodałam do niej pokrojone grzyby.
Wymieszałam i dodałam starte ząbki czosnku.
Smażyłam aż woda którą puściły boczniaki odparowała.
Doprawiłam solą i pieprzem.
Wlałam sos sojowy.
Wlałam śmietanę.
Wsypałam pokrojony koperek.
Dodałam łyżkę koncentratu pomidorowego.
Chwilę wszystko podsmażyłam.
Podawałam z makaronem typu pappardelle.
Posypałam wszystko parmezanem.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2012/04/makaron-z-boczniakami.html