ßßß Cookit - przepis na Co zamiast chipsów ?

Co zamiast chipsów ?

nazwa

Wykonanie

Czy lubicie chipsy ? Będąc na zakupach z markecie obserwowałam kosze z zakupami innym ludzi. W wielu z nich była przynajmniej jedna paczka chipsów. Mnóstwo osób sięga po nie w sklepie a potem chrupie podczas czytania książki, oglądania telewizji, na imprezach albo po prostu gdy zgłodnieją między posiłkami.
Przyznam, że od dawna nie kupuję tego rodzaju przekąsek - nie żebym nie lubiła. Wręcz przeciwnie - lubię i gdybym sobie na nie często pozwalała to już nie mieściłabym się w drzwiach a przecież i tak jest mnie o wiele za dużo.
Jednak czasami chce się coś pochrupać. Stawiam wtedy na suszone owoce, orzechy, chipsy z jabłek czy warzywa, ale chrupkość chipsa jest inna.... Wpadłam więc na pomysł zrobienia czegoś podobnego z makaronu - wyszedł makaronowy chrust. Nie wiem ile to ma kalorii, ale przynajmniej nie jest smażone w tłuszczu więc mam nadzieję, że jednak mniej niż tradycyjne chipsy...
Makaronowy chrust
czas przygotowania: ok. 40 minut
składniki :
300 g makaronu wstążki długie nr 11 Lubella
4 łyżki drobno startego parmezanu
1 łyżka oleju czosnkowego
do smaku - sól, papryka mielona
sposób przygotowania : zagotowałam wodę w dużym garnku, osoliłam ją. Wrzuciłam makaron i gotowałam według zaleceń producenta tak żeby był al'dente czyli 8 minut. Odcedziłam. Osączony przełożyłam do miski, skropiłam olejem i od razu wymieszałam dokładnie z parmezanem.
Ciepłe kluski rozsypałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C z włączonym termoobiegiem. Piekłam ok. 20-30 minut, co jakiś czas przegarniając makaron szczypcami żeby się nie posklejał i równo upiekł. Jest gotowy kiedy nabierze złotobrązowego koloru i będzie się łamał.
Z blachy przesypałam makaron na ręczniki papierowe żeby osączyć z tłuszczu. Oprószyłam solą (ostrożnie bo ser jest słony) i ostrą papryką . Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/10/co-zamiast-chipsow.html