Wykonanie
Pieczone udka z kurczaka są prawie “samoobsługowe”. Roboty przy nich niezbyt wiele, a już po niespełna godzinie pieczenia można się cieszyć smacznym, pożywnym posiłkiem.W kwestii formalnej: ta część kurczaka, która przypomina maczugę dla krasnali to podudzie. Udko kurczaka znajduje się nad nim i razem z podudziem stanowi coś, co u hurtowników możemy spotkać pod nazwą noga anatomiczna z kurczaka . W przepisie użyłem właśnie całej nogi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić same pieczone podudzia, czy udka z kurczaka, więc nie zaprzątajmy sobie tym głowy.Składniki:2 sporawe udka z kurczaka,1 łyżeczka
soli morskiej,1 łyżeczka
czosnku granulowanego,1/2 łyżeczki świeżo mielonego, czarnego pieprzu,1/2 łyżeczki mielonej
papryki (jeśli ktoś lubi),odrobina
oleju rzepakowego do podlania pieczeni.Udka z kurczaka nacieramy mieszanką powyższych przypraw, umieszczamy w brytfannie, na której spód nalewamy troszeczkę
oleju, i zostawiamy w chłodzie na godzinę czy dwie, żeby się “przelasowały”. Po tym czasie udka z kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC, do zrumienienia, przewracając od czasu do czasu (powiedzmy co kwadrans). Jeśli ktoś piekarnika nie posiada, spokojnie może poeksperymentować z pieczeniem w brytfance na palniku kuchenki. Jedyna niedogodność polega na tym, że pieczone udka z kurczaka trzeba będzie przewracać częściej, aby równomiernie dopiekły się z każdej strony i nie przypaliły.
Podajemy z dowolnymi dodatkami. Na zdjęciu powyżej pieczone udka z kurczaka w towarzystwie ćwikły i gotowanego
ryżu parboiled. Smacznego!
Pieczone udka z kurczakaPorcji: 2Składniki:2 udka z kurczaka1 łyżeczka
soli morskiej1 łyżeczka
czosnku granulowanego1/2 łyżeczki świeżo mielonego, czarnego pieprzu1/2 łyżeczki mielonej
paprykiolej rzepakowy