Propozycja obiadu pachnącego lasem … grzyby leśne w śmietanie podane na pełnoziernistym makaronie …Składniki:200 g makaronu pełnoziarnistego200 g polędwiczki wieprzowej300 g grzybów leśnych u mnie borowiki1 cebula1 szklanka śmietany 18%1 łyżka oleju do smażenia50 g żółtego ser2 szczypty soli½ łyżeczki pieprzu1 łyżka posiekanego koperkuWykonanie:Makaron gotujemy w dużej ilości wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Grzyby dokładnie oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy ok. 5 min (ja skorzystałam z zapasów od teściowej i po prostu wyjęłam grzyby z zamrażalnika). Polędwiczkę myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Smażymy ok. 1 minuty i dodajemy polędwiczki. Gdy mięso zmięknie dodajemy grzyby i smażymy jeszcze ok. 5 minut. Mięso i grzyby zalewamy śmietaną oddajemy potarty ser i świeży koperek. Gotowy sos podajemy z makaronem.Smacznego!